Két évig is zárva maradhatnak Csehország határai?

Szerző: Szántó Zoltán

Forrás: turizmus.com

 2020. március 26. 12:26

Megdöbbentően borúlátó előrejelzést adott a koronavírussal kapcsolatban a csehországi kríziscsoport vezetője, Roman Prymula. Ellenzéki politikusok szerint nem megalapozott a pesszimizmus.

Néhány nappal ezelőtt nyilatkozott a cseh közszolgálati televíziónak a nemzetközi hírű járványügyi szakértő, és azt mondta, hogy a határszigorítások akár két évig is érvényben lehetnek Csehországban.

Hogy ténylegesen meddig kell fenntartani a kényszerintézkedéseket, az elsősorban attól függ, hogy a többi európai ország, illetve a világ mennyire lesz képes kezelni a koronavírus-járvány okozta helyzetet – idézi Prymula gondolatait a témáról az expats.cz portál.

Becslése szerint április közepétől kezdhet el javulni a helyzet Csehországban, ugyanakkor más európai országokban nem ilyen bíztatóak a kilátások. Prymula szerint máshol további hosszú hónapok telnek el, mire enyhülni fog a járvány.

Prymula szerint a nemzetközi utazások száma erősen lekorlátozódik a következő 1-2 év során, és a cseh polgároknak azt javasolja, arra számítsanak, hogy belföldön fogják eltölteni nyaralásukat az idén.Prymula álláspontját megerősítette a cseh egészségügyi miniszter, Adam Vojtěch is.

Idén belföldön üdülnek a csehek? Képünkön egy szép kisváros, Cejkovice látható

Fotó: 123rf.com

Prymula kiemelte továbbá, hogy a legfontosabb megelőzni a járvány második és a harmadik hullámát, ezért meg kell akadályozzák, hogy a külföldi turisták – például Olasz-, Német-, Francia- vagy Spanyolországból – elárasszák az országot.

Prymula szerint elképzelhető, hogy Csehországban nem fogja meghaladni a 10 ezret a fertőzöttek száma. Az eddigi intézkedések hatékonyak voltak szerinte, és már sikerült elérni, hogy a járványgörbe laposabbá váljon.

Csehország határai immár két hete nagyjából le vannak zárva, csak a legszükségesebb nemzetközi teherszállítmányok, illetve a határmenti ingázók kelhetnek át rajta, speciális engedélyek birtokában.A szakember szerint amennyiben a fertőzések száma nem haladja meg a 8500-at március végére, akkor lehet enyhíteni az országon belüli mozgás jelenlegi korlátozásán, vagyis a csehek elvileg húsvétkor már utazhatnak belföldön.Ellenzéki politikusok ugyanakkor megdöbbentőnek és szerencsétlennek nevezték Prymula kijelentéseit.