Két órával korábban kapcsolják le Budapest díszvilágítását

Szerző: Fucskó Hajnalka

Forrás: turizmus.com

 2022. szeptember 07. 18:30

Szeptember 1-jétől az eddig megszokottnál két órával hamarabb kapcsolják le Budapest díszvilágítását – erről is döntött a Fővárosi Közgyűlés legutóbbi ülésén, ahol elfogadták az energiamegtakarítást célzó, első fővárosi energiacsomagot.

Életbe lépett a Budapest díszvilágításáról szóló rendelet módosítása, ennek értelmében két órával hamarabb lekapcsolják a fényeket. A főváros közel 300 objektumnál biztosít emelt szintű díszvilágítást, amelyben ezentúl a nyári időszámítás alatt 23 óráig, a téli időszámításkor 22 óráig (a jelenlegi hajnali 1, illetve 24 óra helyett) gyönyörködhetnek a fővárosiak és a Budapestre látogatók.A díszvilágítás időtartamának rövidítése éves szinten várhatóan körülbelül 792 510 kWh energiamegtakarítást eredményez. Ez az augusztus 15-i piaci (285 forint/kWh) villamosenergia-árat figyelembe véve mintegy 226 millió forintos költségmegtakarítást jelent – derül ki közgyűlési előterjesztésből.

A rendelet lehetőséget ad alapszintű díszvilágítási közszolgáltatásra is, ami további egy órával csökkentené az időtartamot, de ezzel jelenleg nem él a főváros.

Este 11-kor lekapcsolják a főváros díszvilágítását

Fotó: 123rf.com

Egy-egy szobor, műemlék díszvilágítása elősegíti, hogy a fővárosban élők vagy ide látogatók kedvezőbb képet alakítsanak ki a környezetükről, Budapestről, valamint egyes díszvilágított objektumoknak kulturális értéke is van – olvasható az közgyűlési előterjesztésben –, ugyanakkor a jelenlegi energetikai helyzetben, amikor a díszvilágításhoz szükséges villamosenergia ára a többszörösére emelkedik, illetve a klímaváltozás hatása is jelentősen érezteti hatását, szükséges kibocsátás- és fogyasztáscsökkentő intézkedéseket meghozni a díszvilágításban is – indokolták a fényár rövidítését.

Hozzátették azt is, hogy az intézkedés következményként az energiamegtakarítással csökken a szén-dioxid-kibocsátás, a kevesebb fénykibocsátás pedig csökkenti a fényszennyezést a főváros területén. Az energiacsomagban egyébként szerepel a közvilágítás korszerűsítési programja is, amely szerint 2024 végéig körülbelül 19 ezer lámpatest cseréjét tervezi a Fővárosi Önkormányzat. Ezt követően pedig évente 25-30 ezer lámpatest cseréje valósulhat meg, ha külső források – európai uniós finanszírozás vagy Európai Beruházási Bank-hitel – rendelkezésre állnak.

Arról, hogy díszvilágítás rövidítése miatt csökkenhet-e Budapest vonzereje, s egyúttal a turisztikai bevétele is, korábban ebben a cikkben elmélkedett Szebeni Zsolt.