Kihagyhatatlan kilátópont nyílik a Belvárosi Plébániatemplomban – videó

Forrás: turizmus.com

 2019. október 31. 12:59

Várhatóan karácsonyra készül el a panorámalifttel elérhető kilátópont az Erzsébet híd pesti hídfőjénél álló Budapest-Belvárosi Nagyboldogasszony Főplébánia-templom tornyaiban.

Budapesten unikális látnivaló az Erzsébet-híd pesti hídfőjénél álló templom, ahol a II. századi római katonai tábor feltárt maradványaitól kezdve, XIV. századi freskókon keresztül, Liszt Ferenc emlékéig nagyon sok érdekes látnivaló és legenda várja a híveket és a látogatókat.

Az éjjel-nappal nyitva tartó Belvárosi Plébániatemplom most egy újabb, kihagyhatatlan látványossággal gazdagodik: kilátópont létesül a tornyaiban.

A toronykilátóból feltárul Buda látképe: a Gellért-hegy, az Erzsébet híd, a Duna, a budai Vár és a Lánchíd budai hídfője. Látható lesz továbbá a Március 15. tér és a Petőfi tér, valamint a Szabad sajtó út és a Kossuth Lajos utca is.

Kilátás az északi templomtoronyból a Dunára és a budai Várra

Fotó: Belvárosi Plébániatemplom

Az emeleti főhomlokzat mögött, a két tornyot összekötő területen egy sétányt – egy fémből készített széles gyaloghidat – is kialakítanak, ahol át lehet majd sétálni az északi toronyba. Séta közben a látogatók a templom fából készült, míves tetőszerkezetében gyönyörködhetnek.

Az északi toronyban szintén kilátópont lesz, ahonnan teljes panoráma nyílik a Dunára és a budai oldal felé, és a belvárost is megcsodálhatjuk felülről. A toronyból azokon a lépcsőkön ereszkedhetnek le ismét a templom földszintjére a látogatók, amelyeket Liszt Ferenc is „koptatott” pesti tartózkodásai alkalmával.

Idén januárban a templom mindkét tornyát felújították

Fotó: Belvárosi plébániatemplom

Idén januárban kezdődött a beruházás, amelynek során megújult a templom mindkét tornya. A déli toronyban (az Erzsébet híd mellett) restaurálták a Budapesten egyedülálló, XII. századi román stílusú falmaradványt.

Megtisztították a torony belső falfelületeit, biztonságos lépcsőt és korlátot alakítanak ki az emeleti szintek eléréséhez. Beépítettek egy panorámaliftet is, amellyel könnyen és gyorsan elérhetők lesznek a kilátópont szintjei.

Ennek a kényelmi elemnek a beépítése a templom plébánosának kiemelt kérése volt a tervezők felé, hiszen a tapasztalatok szerint a senior korosztályú látogatók szívesen veszik igénybe – tájékoztatta a turizmus.com-ot Aranyossy Mihály, a Belvárosi Plébániatemplom turisztikai munkatársa.

Budapest unikális látnivalója az Erzsébet híd pesti hídfőjénél álló templom

Fotó: Belvárosi Plébániatemplom

A déli torony földszinti részében helyezik el a templom kegytárgy- és ajándékboltját. A tervek szerint a beruházás az év végén fejeződik be, így a templom felkészülten fogja várni a 2020-as budapesti 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus eseményeit.

A videóra kattintva megnézheti, milyen kilátás várja majd a látogatókat a Belvárosi Plébániatemplom tornyaiból.