Kiket vonzanak a budapesti gyógyfürdők?

Forrás: turizmus.com

 2020. január 24. 11:11

A Budapest Gyógyfürdői Zrt. által üzemeltetett fürdőket és strandokat 2019-ben több mint 5 millió vendég kereste fel. Különösen magas volt a decemberi forgalom, amikor a 11 fürdőt 430 ezer vendég kereste fel. Megvizsgálták, hogy mely fürdőket milyen országból látogatták.

A Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt. minden évben vizsgálja vendégei összetételét. Az informatikai rendszer 2019. évi fejlesztése lehetővé teszi, hogy hasonló jellegű kérdéseket már a pénztárosok tegyenek fel a vendégeknek, így pontos adatok állnak rendelkezésre.

 

Friss statisztika a vendégösszetételről

A decemberben érkező, összesen 430 ezer belföldi és külföldi vendég arányát vizsgálva nem meglepő az eredmény, hiszen a történelmi fürdőket, elsősorban a Széchenyi és Gellért fürdőt, főleg külföldi vendégek keresik fel, akiknek aránya ebben a két létesítményben meghaladja a 85%-ot, de kiemelkedő a részesedésük a Rudas, Király és Lukács fürdőkben is. Így a történelmi fürdőkben a külföld vendégek aránya átlagosan 68%.


Fotó: BGYH Zrt.

Érdekes adat, hogy az egész évben nyitva tartó Palatinus fürdőben nemcsak nyáron, hanem decemberben is sok a külföldi vendég, arányuk közel 15%. A talán kevésbé ismert Dandár fürdő eredménye szintén meglepetés, itt a külföldiek aránya megközelíti a 10%-ot. A külföldi és belföldi fürdőzők aránya a felújítás előtt álló Király fürdőben a legkiegyenlítettebb, ahol a magyar vendégek részesedése meghaladja az 52%-ot.

A külföldi vendégek összetételét vizsgálva megállapítható, hogy tavaly decemberben a világ szinte összes országából érkeztek látogatók a budapesti fürdőkbe. A vizsgált időszakban a Széchenyi fürdőt 139 ország polgárai keresték fel.

Az öt legnagyobb küldő ország decemberben Olaszország, Franciaország, Oroszország, Nagy-Britannia és az Amerikai Egyesült Államok volt, de kiemelkedő arányban érkeztek vendégek Spanyolországból, Németországból, Csehországból, Kínából és Svédországból is.

Rendezvények, törzsvendégek

A Széchenyi fürdőben februártól december közepéig minden szombaton zenés, táncos rendezvényt tartanak, amelyet 2019-ben már közel 58 ezer fiatal keresett fel a világ minden részéről. E rendezvényeknek is köszönhetően mára elmondható, hogy a fürdőzés a fiatalok számára is trendi, mindennapi eseménnyé vált, így a fürdők jelentős részében már több a 30 év alatti látogató, mint a 60 év feletti – közölte a BGYH Zrt.


Fotó: BGYH Zrt.

További biztató adat, hogy a budapesti fürdőket rendszeresen látogató, hazai törzsvendégek száma is jelentősen növekedett ebben az évben, hiszen az egész évben érvényes éves, illetve alkalmas bérletek eladása a tavalyi év, hasonló időszakához képest közel 13%-os emelkedést mutat.

Ez kiemelt jelentőséggel bír, hiszen a visszatérő vendégek jelenléte tükrözi legjobban a vendégelégedettséget, ami a fürdőszolgáltatások fejlesztésének és színvonaluk folyamatos növelésének köszönhető– olvasható a BGYH közleményében.