Ne kerüljön vadászok célkeresztjébe! Ezt tegye, ha lezárták a turistautat

Forrás: turizmus.com

 2023. szeptember 16. 16:21

Különösen ősszel célszerű tájékozódniuk a kirándulóknak arról, hogy az általuk kinézett területen van-e érvényben erdőlátogatási korlátozás. A Turista Magazin néhány tanácsot is ad a helyzet kezelésére.

Az erdőtörvény értelmében az erdőgazdálkodó átmenetileg korlátozhatja és feltételhez kötheti az erdő egyes részeinek látogatását. Erdőlátogatási korlátozás gyakorlatilag az év bármely szakában, bármely napján elrendelhető, de különösen ősszel célszerű előre tájékozódni, hogy az általunk kinézett területen van-e ilyen érvényben, vagy sem. Korlátozást nemcsak vadászat, hanem többek között fakitermelés vagy éppen harcászati gyakorlat miatt is elrendelhetnek – írja a Turista Magazin, amely nemcsak a lezárások jogi hátterét és az erdőgazdálkodók ezzel kapcsolatos gyakorlatát járja körül részletesen, hanem tanácsokat is ad a kirándulóknak.

Mint írják, az erdő látogatásának korlátozását a helyben szokásos módon kell kihirdetni, valamint figyelmeztető táblák kihelyezésével gondoskodni kell a megfelelő tájékoztatásról. „A helyben szokásos módon” a gyakorlatban jelenthet egy kiragasztott nyomtatványt a falu főterének információs tábláján, egy bejegyzést a települési önkormányzat által üzemeltetett weboldal valamelyik rovatában, illetve az érintett erdészetek, vadászatra jogosultak és/vagy nemzetipark-igazgatóságok honlapjain egy figyelemfelkeltő tájékoztatást, amelyhez rendszerint egy térképszerűség is tartozik. Célszerű csekkolni ezeket a weboldalakat (a megyei kormányhivatalokét is), mielőtt útnak indulunk, de nem kötelező – teszik hozzá.

Ősszel különösen esélyes, hogy erdőlátogatási korlátozásba botlunk

Fotó: Pilisi Parkerdő/Facebook

A portál azt tanácsolja, amennyiben a terepen figyelmeztető táblát látunk, vagy egy útőr tájékoztat minket a korlátozás tényéről, ne nehezítsük meg alaptalan kötözködéssel se a magunk, se a vadászok életét.

Az őröktől nyugodtan kérdezzük meg, milyen kerülőutat ajánlanak, esetleg tudnának-e segíteni a korlátozás miatt számunkra átmenetileg elérhetetlenné vált úti célunk megközelítésében. Ha figyelmeztető táblát találunk, de őrt nem, ki kell derítenünk (gyors internetezés, térképkeresés, telefonhívás), miként kerülhetjük ki az erdőlátogatási korlátozással érintett területet. Hitelt érdemlő információ hiányában ne folytassuk az utunkat a „tiltott területen” annak reményében, hogy majd leállítják a vadászatot, amint megpillantanak minket,mert bár valóban ezt a protokollt kell követniük, nem érdemes sem a testi épségünket, sem az életünket kockáztatni egy ilyesfajta kaland kedvéért.

A kérdésnek további aktualitást ad, hogy ezekre a hetekre esik a nagyvadak párzási időszaka. Ebben a cikkünkben összegyűjtöttük, hol lehetünk részesei a gímszarvasok különleges előadásának.

A Magyar Természetjáró Szövetség által kiadott Természetjáró.hu weblap és applikáció egyik szolgáltatása, hogy összegyűjtik és közzéteszik a legtöbb – erdészetek által bejelentett – lezárást és korlátozást. Ide kattintva lehet megnézni az aktuális információkat.