Körbeért a Tisza-tavi kerékpárút

Forrás: MTI

 2020. június 21. 09:23

Átadták Poroszlón a Tisza-tó körül megépült, 67 kilométeres kerékpárút utolsó szakaszát is, amellyel teljesen körbekerekezhetővé vált a tó.

A szombati átadó ünnepségen Palkovics László innovációs és technológiai miniszter hangsúlyozta: régi adósságot törlesztettek azzal, hogy a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő (NIF) Zrt. beruházásában, nettó 3,1 milliárd forintból megépült a Tiszafüred és Poroszló közötti, a 33-as főút mellett futó, 6,5 kilométeres szakasz. Az itt közlekedők biztonságát garantálja a 2,5 méter széles kerékpárút fizikai elválasztása a közúttól.

A fejlesztés részeként négy híd is megépült – emlékeztetett a miniszter. A beruházás, alapvetően turisztikai céljához igazodva, tiszteletben tartja a táj szépségét, illeszkedik a természetes környezetbe.

 

Az elmúlt tíz évben mintegy 1300 kilométer új kerékpáros útvonal fejlesztése valósult meg Magyarországon, így jelenleg több mint 9000 kilométer kerékpározásra ajánlott létesítmény áll a közlekedők rendelkezésére. Ebből 4000 kilométer önálló kerékpárút vagy gyalog- és kerékpárút – tette hozzá.

A 2014-2020 közötti időszakban további jelentős fejlesztések valósultak meg és fejeződnek be hamarosan hazai és uniós támogatásból, összesen több mint 200 milliárd forint értékben. A meglévő hálózat így belátható időn belül 2000 kilométer új önálló kerékpárúttal bővül, míg a teljes kerékpározható hálózat 2030-ra megközelíti majd a 15 ezer kilométert – közölte Palkovics László.

A kerekezők biztonságát szolgálja a hídon a kerékpárút fizikai elválasztása a közúttól

Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

A Tisza-tónál két nemzetközi kerékpáros útvonal találkozik, a most lezárult projekt nyomán ezek is felértékelődnek. A hazai szakaszok fejlesztése több helyszínen most is tart: megújul a Balatoni Bringakör, épül a Budapest-Balaton összeköttetés, a napokban készült el az Eger-Egerszalók közötti kerékpárút.A miniszter jelezte: az infrastruktúra korszerűsítése mellett a KRESZ módosítására is szükség van a kerékpárosok biztonsága érdekében, emellett a tervek között szerepel az elektromos járműtámogatási rendszer kiterjesztése az elektromos rásegítésű kerékpárokra.

Az utolsó szakasza átadásával teljessé vált a 67 km-es Tisza-tavi kerékpárút

Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

Révész Máriusz aktív Magyarországért felelős kormánybiztos az eseményen arról beszélt: "Magyarország jelenleg leglátványosabb kerékpáros infrastruktúrájának" átadó ünnepsége egyben az idei aktív turisztikai szezon megnyitója és a nyaralóhajózási program elindítása is.

A most átadott szakasznak köszönhetően megduplázódhat a kerékpárosok száma a Tisza-tó körül, mely így várhatóan legkésőbb 2021-ben elérheti a 100 ezer főt. A régió fellendítését elősegítve kilátótornyok újraépítését és a vízi turizmus fellendítését is támogatja a kormány – tette hozzá.


A rovat belföldi turisztikai híreinek megjelenését a SZÉP-kártya szponzorálja.