Kézbe fogható műtárgymásolatok és korabeli ruhák egy új tárlaton Egerben

Forrás: MTI

 2024. március 03. 10:25

A Széchenyi 2020 program keretében csaknem félmilliárd forintból újult meg a Lenkey-ház Egerben.

Az 1848-49-es forradalom és szabadságharc egyik tragikus sorsú tábornoka, Lenkey János egri szülőháza és az ott kialakított tárlat már látogatható - közölte a működtető Dobó István Vármúzeum az MTI-vel. A beruházást az uniós Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) 475 millió forintos, vissza nem térítendő támogatása tette lehetővé, mely teljes egészében finanszírozta a város híres szülöttének méltó emléket állító projektet.
A kiállítás mindenekelőtt Lenkey János életútját eleveníti fel történeti és irodalmi dokumentumok, relikviák segítségével. A gyűjteményben helyet kaptak bátyjához, Lenkey Károly ezredeshez, valamint más, az 1848-49-es forradalomban és szabadságharcban részt vett neves egri személyiségekhez köthető tárgyak másolatai is.

A kiállítás Lenkey János életútját eleveníti fel történeti és irodalmi dokumentumok, relikviák segítségével

Fotó: Dobó István Vármúzeum / Facebook

A Dobó István Vármúzeumban őrzött emlékek mellett a bemutató anyagát az ország több múzeumából, levéltárából és az Aradi Ereklyemúzeum gyűjteményéből válogatták össze.

A tárlat egyik kiemelt célcsoportja az iskolás gyerekek,

akik számára játékos, interaktív elemek és a kézzelfogható műtárgymásolatok, felpróbálható ruharekonstrukciók teszik élménnyé a látogatást - hangsúlyozták.