Világhírű régészeti lelőhely a Magyar Nemzeti Múzeumnak

Forrás: turizmus.com

 2023. november 29. 11:43

A Polgár-Csőszhalom határában található lelőhelyet Raczky Pál, az ELTE Régészettudományi Intézetének professzora adományozta ünnepélyes keretek között a Magyar Nemzeti Múzeumnak.

Az eseményre 2023. november 28-án került sor a közelmúltban ünnepi jótékonysági akciókat indító intézmény Szécsényi-termében.

A Magyar Nemzeti Múzeum nevében Virágos Gábor, a Magyar Nemzeti Múzeum Nemzeti Régészeti Intézetének vezetője mondott beszédet és vette át szimbolikusan az intézményi hálózatba került új régészeti bemutatóhelyet.

Raczky Pál professzor régészet iránti elkötelezettségét és kutatásba vetett hitét jól tükrözi, hogy huszonöt évvel ezelőtt saját költségén megvásárolta a lelőhely központját magába foglaló földterületet, ahol éveken keresztül vezetett nemzetközi együttműködésben megvalósuló régészeti feltárásokat.

„A régészeti bemutatóhely a Magyar Nemzeti Múzeum archeo-parkjainak sorát gazdagítja, ahol nemcsak találkozni tudunk közönségünkkel, hanem tudományos kutatást is végzünk" – emelte ki beszédében Virágos Gábor. Szeretnék, hogy az egyetemi képzés oszlopos helyszíneként továbbra is funkcionáljon a lelőhely. A feltárt terület a kísérleti régészet helyszíneként is szolgálhat,

így a neolitikus épületek és életmód tudományos rekonstrukciójára is alkalmasnak bizonyul majd - mondta.

Virágos Gábor és Raczky Pál az ünnepélyes eseményen

Fotó: Magyar Nemzeti Múzeum

Polgár-Csőszhalom nagy kiterjedésű (közel 76 hektár nagyságú) újkőkori lelőhely központja egy 70-75 méter átmérőjű domb, amely egymásra rétegződött települési maradványokból jött létre, majd virágzott Kr. e. 5000 és 4500 között.