Magyarország újraindult – Kerékpáros- és túraútvonalak, geoládák és appok

Forrás: turizmus.com

 2021. május 11. 15:53

A tavaszi napsütésben még hívogatóbb a természetjárás, a kerékpározás, nem véletlen, hogy mindkettő népszerűbb, mint valaha. Szép időben a kedvelt hazai helyszínek kirándulóktól hangosak, a kerékpáros- és túraútvonalakon nagy a forgalom. Érdemes a kevésbé zsúfolt, rejtett tájakat is felfedezni!

Az Írottkőtől Hollóházáig vezető, 1168 km hosszú Kéktúrán elindulók száma az elmúlt öt évben trendszerűen nőtt, de a Rockenbauer Pál Dél-dunántúli Kéktúra és az Alföldi Kéktúra útvonalát is egyre többen járják végig. Ám nemcsak itt találunk vadregényes tájakat. A Magyar Természetjáró Szövetség ingyenes Természetjáró applikációja számos konkrét túrajavaslatot tartalmaz a kevésbé ismert helyszíneken is pontos leírásokkal, képekkel. Népszerű eszköz a bakancsos turisták körében, az elmúlt 2,5 évben több mint 255 ezren töltötték le.

A túraappok nemcsak az útvonal tervezésében segítenek, hanem menet közben is hasznos információkat közölnek, letölthető térképeik offline is használhatók. A gondosan elrejtett geoládák megkeresése (hazánkban már közel 5000 „kincsesláda" található) további izgalmat vihet a családi kirándulásokba is.

A Galyatetői kilátót is érinti a Kéktúra útvonala

Fotó: MTÜ

Több tanösvény tábláin találni QR-kódokat, ezek révén a kíváncsiak kiegészítő magyarázatokat, fényképeket, videókat érhetnek el. Tanulságos lehet az Országos Erdészeti Egyesület által fejlesztett terepi fahatározó alkalmazás, a Fa Book használata is.

Országszerte javulnak a kerékpáros turizmus lehetőségei. A Bükki Nemzeti Park területén több kültéri biciklis szervizpont létesült, az erdei kerékpározás lehetőségeit új térkép foglalja össze, Szilvásváradon pedig 15 új, hegyi kerékpározásra alkalmas csúcsjárgányt lehet kölcsönözni.

A Sárvárra indulók már otthonról lefoglalhatják biciklijeiket nyaralásuk idejére.

A Poroszló és Tiszafüred közötti szakasz átadásával tavaly nyáron a Tisza-tó is teljesen körbetekerhetővé vált, ami nagyban növeli a tó vonzerejét elő- és utószezonban is. Idén május 1-jétől pedig már közvetlen vonatokat is indítottak a tóhoz kerékpáros turistáknak.