Magyarország vár – A béke szigete Tatán

Forrás: turizmus.com

 2021. szeptember 15. 18:17

Valaha császárokat, királyokat, hadvezéreket és grófokat fogadott a tatai Öreg-tó partján álló Esterházy-kastély, amely újra régi pompájában ragyog.

A tatai kastély az első olyan műemléképület, amelyet a Nemzeti Kastélyprogram keretében újítottak fel, és nyitottak meg idén májusban a nagyközönség előtt.

 

Fényes múlt után hányattatás

A barokk kastély az 1760-as évek második felében épült Esterházy (IV.) Ferenc velencei, majd nápolyi követ rezidenciájaként.

A tatai Esterházy-kastély visszanyerte eredeti fehér színét is

Fotó: NÖF Nonprofit Kft.

Igazi virágkorát a kiegyezés utáni évtizedekben élte, amikor Tata a Monarchia egyik fő lovasközpontjává vált. A II. világháború után idegszanatórium működött a kastélyban egészen 1996-ig, azután hosszú ideig üresen állt az épület.

 

Élmények a történelmi falak között

Több évig tartó felújítása után idén május óta a Béke szigete című, élményalapú tárlat látható a kastély falai között, amely a grófi család múltját mutatja be.

A bölcsőben utoljára Zichy Mária grófnő ringatta gyermekét

Fotó: NÖF Nonprofit Kft.

A pompás termekben megcsodálhatjuk a mahagóni íróasztalt, amelyen feltehetően a napóleoni háborúkat lezáró békeszerződést aláírták, a bölcsőt, amelyben utoljára Zichy Mária grófnő ringatta gyermekét, továbbá egy 18. századi rózsafa dobozt, amelyben szerelmes leveleket tárolhattak.

Sok diplomáciai egyezkedésnek lehetett fültanúja a könyvtár

Fotó: NÖF Nonprofit Kft.

Figyelemre méltóak az egykori fürdőszobák épségben megmaradt hollandi csempéi, a „sátorszoba", amellyel a török elleni csatákban elesett fiainak állított emléket az Esterházy család, és a rejtett lépcsőtöredék is, amely a grófi lakosztályt kötötte össze a grófnő hálójával.

Az egykori fürdőszoba hollandi csempéi épségben maradtak

Fotó: NÖF Nonprofit Kft.

A Szalon Kávézóban feltétlenül kóstoljuk meg a hagyományos recept alapján készülő Esterházy-tortát is.

HÍRES LAKÓK

I. Ferenc osztrák császár és magyar király 1809-ben a tatai kastélyban írta alá a napóleoni háborúkat lezáró schönbrunni békeszerződést. Feleségével három hónapig itt is laktak.

1897-ben Ferenc József és II. Vilmos német császár szállt meg a kastélyban egy közös hadgyakorlat idején.

1921 októberében, sikertelen visszatérési kísérletük után itt fogták el az utolsó magyar királyt, IV. Károlyt és Zita királynét.


A cikk eredetileg a Magyar Turisztikai Szövetség Alapítvány "Magyarország vár" című kiadványában jelent meg. A lap főtámogatója: