Régi pompájában fogadja látogatóit a felújított tatai Esterházy-kastély

Forrás: MTI/turizmus.com

 2021. május 25. 15:01

A több évig tartó korhű rekonstrukció a Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Kft. (NÖF) beruházásában összesen 2,4 milliárd forintból valósult meg a Nemzeti Kastélyprogram keretén belül – tájékoztatott Glázer Tamás, a NÖF ügyvezető igazgatója.

Az Esterházy-kastély az első olyan műemléképület, amely a Nemzeti Kastélyprogramnak köszönhetően nyerte vissza egykori szépségét. Az Öreg-tó partján álló barokk műemlék sok évnyi kutató, tervező, és felújítási munkát követően nyerte vissza régi pompáját. A diplomáciatörténetileg is jelentős épületegyüttes, amely fénykorában császárokat, királyokat, hadvezéreket és grófokat fogadott, mostantól kulturális és közösségi térként várja a Tatára látogatókat.

"A Nemzeti Kastélyprogram és a Nemzeti Várprogram keretében 30 műemlék, 18 kastély és 12 vár újul meg. Nemcsak régi szépségüket nyerik vissza, hanem falaik között új szakmai közösségek jönnek létre, új programok indulnak, melyek hosszú távon is kiállják az idők próbáját" – mondta kedden az átadás előtti köszöntőjében Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter.

Bencsik János (országgyűlési képviselő), Gulyás Gergely (miniszter), Glázer Tamás (NÖF-ügyvezető), Virág Zsolt (miniszteri biztos) és Michl József (Tata polgármestere) átadják a fejlesztést

Fotó: MTI / Vasvári Tamás

Bencsik János, a térség országgyűlési képviselője elmondta, az Esterházyak nemzedékei által létrehozott értékek egyik legjelentősebb eleme az Öreg-tó partján található kastély, melynek felújításával a várral és az angolparkkal együtt egyedi, Tata arculatát meghatározó kulturális együttes jött létre.

Virág Zsolt, a Nemzeti Kastélyprogram és Nemzeti Várprogram miniszteri biztosának ismertetője szerint a kastély felújítása során megvalósult a főépület és az úgynevezett kiskastély déli szárnyának teljes körű rekonstrukciója.

Korhű módon újult meg a tatai Esterházy-kastély

Fotó: MTI / Vasvári Tamás

A főépület teljes szerkezeti megerősítését követően megújult a tetőszerkezet, és megtörtént a belső udvar rekonstrukciója.

 

Eredeti tárgyak és restaurált részletek

A közel 3000 négyzetméter alapterületű kastély 700 négyzetméterén sikerült megőrizni az eredeti táblás és rombusz alakú parkettát. A fürdőszobákban jó minőségben maradtak fenn az eredeti márvány- és hollandi csempés burkolatok. A történelmi falrétegeket a NÖF szakértői gondos kutatások alapján és archív fotók alapján restaurálták.A felújított kastély emeleti és földszinti teremsorában korhű bútorok és festmények idézik meg a barokk hétköznapok hangulatát. A ma Ausztráliában élő Francesca Esterházy Blackwell jóvoltából számos, a tatai kastélyból elszármazott műtárgy került be a család történetét bemutató kiállításba.

 

Új szolgáltatások a kastélyban

A kastélyban A Béke szigete elnevezésű, interaktív elemekkel gazdagított tárlat mutatja be az Esterházy család nemzetközi szerepét és a város fejlődésére gyakorolt hatását. Emellett a látogatók betekintést nyerhetnek a kastély diplomáciatörténeti jelentőségébe, hiszen az Esterházyak korában számos magas rangú eseménynek adott otthont az épület.A barokk kastély a helyreállítással ismét alkalmassá vált nemzetközi színvonalú rendezvények befogadására. A kiállítási és a rendezvény terek egymástól függetlenül is funkcionálhatnak, hiszen külön lépcsőházzal megközelíthetőek. A modern, mégis elegáns Szalon kávézó belépőjegy megváltása nélkül is látogatható.

Fénykorában császárokat, királyokat, hadvezéreket és grófokat fogadott a tatai kastély

Fotó: NÖF

A tatai Esterházy-kastélyegyüttes turisztikai fejlesztése elnevezésű projekt 1,5 milliárd forint európai uniós és 900 millió forint hazai forrásból valósult meg.

 

Történelmi események helyszíne

A tatai Esterházy-kastély 1765 és 1780 között épült Esterházy Miklós, a magyar testőrség kapitányának rezidenciájaként. Az épületben a II. világháború után idegszanatóriumot rendeztek be, de ez nem okozott jóvátehetetlen károkat, több helyiségében eredeti állapotban maradtak meg a kandallók, a kályhák és a díszes gipszstukkók.

A kastély jelentős szerepet játszott a történelemben, I. Ferenc osztrák császár és magyar király itt írta alá 1809-ben a napóleoni háborúkat lezáró úgynevezett bécsi vagy schönbrunni békét, 1897-ben Ferenc József és II. Vilmos német császár szállt meg a kastélyban, 1921 októberében pedig itt fogták el az utolsó magyar királyt, IV. Károlyt és feleségét az I. világháború utáni sikertelen visszatérési kísérletük után.