Magyarország vár – Valde Orsolya: A Balaton egybeforrt mindennel, ami jó

Szerző: Pintér Tünde

Forrás: turizmus.com

 2023. augusztus 06. 09:42

Sorozatunkban a turizmus-vendéglátáshoz kötődő személyiségek hivatásukon keresztül mesélnek lakóhelyük kincseiről, és kedvenc hazai úti céljaikat is elárulják. Valde Orsolyával, a Paloznaki Jazzpiknik alapítójával és igazgatójával beszélgettünk.

Önnek mit jelent a Balaton?

Későn kezdtem lejárni a Balatonhoz, gyerekkoromban a Mátrában nyaraltunk. 18 éves voltam, amikor a barátnőm lecsábított Csopakra, többé se tőle, se a tótól nem szakadtam el. A Balaton számomra egybeforrt a barátságokkal, a napsütéssel, a színekkel, a nevetéssel, röviden mindennel, ami jó. Amikor kiköltöztem Kanadába, ez hiányzott a legjobban!

Az már véletlen, hogy a szomszédba, Paloznakra „mentem férjhez", hiszen Szabolccsal (Homola Szabolcs – a szerk.) Budapesten ismerkedtünk meg, de az általa alapított és vezetett Homola Pincészet miatt évek óta kétlaki életet élünk. A Balaton a stabil pont, a biztonság gyerekeink és az egész család számára.

Valde Orsolya, a Paloznaki Jazzpiknik alapítója és igazgatója

Fotó: Balogh Róbert

Augusztus első hetében zajlik a Paloznaki Jazzpiknik. Miért éppen Paloznak, és miért a jazz?

A válasz egyszerű: itt volt a házunk, az induló borászatunk, ráadásul itt volt ez a csendes falucska a maga gyönyörűségében! Szerettük volna felébreszteni egy olyan programmal, ami a vállalkozásunkat is ismertebbé teszi. Úgy gondoltuk, a tájház udvarára nem illik a hangos és a harsány zene, innen jött a jazz.

Tíz évig légiutas-kísérőként, majd jogászként dolgoztam, így nem gondoltunk profi rendezvényre, az első években elsősorban a saját örömünkre szerveztük a programot. A 11 év alatt azonban autodidakta módon beletanultunk ebbe a szakmába, a piknik pedig három nagy- és két kisszínpados produkcióvá nőtte ki magát. Hogy megmutassuk, milyen színes, fülbemászó és élvezetes lehet ez a műfaj, a nagyszínpadon évek óta helyet adunk populárisabb, a közönséget idevonzó zenekaroknak, így került az idei programba Rick Astley vagy a Level 42, ugyanakkor kevéssé ismert előadókat is rendszeresen meghívunk.

Immár a pikniken kívüli időszakban is vonzó gasztronómia célponttá teszik a falut vállalkozásuk vendéglátóhelyei. Mivel „házasítják" a jó borokat?

A paloznaki életérzés és a helyi értékek népszerűsítése jegyében új gasztronómiai és kulturális élményláncolattal várjuk vendégeinket a Borteraszon és a Sáfránkert Vendéglőben – és 2025-től most épülő élményközpontunkban is. A Homola Pincészet és a Képező közös művészeti projektjeként elindított „Paloznaki Fűszerkert" eseménysorozat mély tartalmú, mégis könnyed kikapcsolódásra hívja a képzőművészet, a zene, a gasztronómia szerelmeseit egészen szeptemberig.

A környezeti és társadalmi fenntarthatóság minden projektünkben hangsúlyos. Ennek jegyében alakítottuk ki az együttműködést a BalatonBike365 programmal is, hiszen az egyik kerékpáros túraútvonal közvetlenül mellettünk halad.

Amikor épp nem valamelyik programot szervezi, mivel tölti a szabadidejét a Balatonnál?

Régebben rengeteget vitorláztunk, és a fiúk ma is vízen vannak, amikor csak lehet. Négy gyereket nevelünk, ha nincs dolgom, én kihasználom ezt, és örülök a nyugalomnak.

 

Valde Orsolya kedvenc úti céljai

Balaton-felvidék: Ha együtt kerekedik fel a család.

Bakony: A geocaching és a ládakeresés szenvedélyétől hajtva a gyerekekkel korábban sokat jártak ide. A bakonyi Gyilkos-tavat mindenkinek látnia kell!

Hollókő: A világörökségi listán is szereplő palóc falut régebben minden évben felkereste.

 


 

A cikk eredetileg a Magyar Turisztikai Szövetség Alapítvány "Magyarország vár" című magazinjában jelent meg. A lap főtámogatója: