Május 19-től karantén nélkül, turisztikai célból is utazhatunk Ausztriába

Szerző: Kovács Balázs

Forrás: turizmus.com

 2021. május 18. 11:27

A szövetségi egészségügyi minisztérium május 18. éjféltől hatályos friss rendelete szerint Ausztria az alacsony koronavírus fertőzöttségi mutatókkal rendelkező országokból érkezőkkel szemben eltörli a karantén-kötelezettséget.

Így valamennyi Ausztriával szomszédos országból, tehát Magyarországról is karantén nélkül lehet beutazni - írja Kovács Balázs Bécsben élő turisztikai szakértő blogján.

A határon az ellenőrzéskor amennyiben nem vagyunk beoltva, vagy hitelt érdemlően - angol vagy német nyelvű dokumentummal - nem tudjuk bizonyítani, hogy az elmúlt 6 hónapban átestünk a betegségen, akkor negatív koronavírus teszteredményt kell bemutatni.

Oltási igazolásként szintén angol vagy német nyelvű, az oltás tényét és típusát tartalmazó igazolást, vagy a nemzetközi „sárga oltásigazolást” kell felmutatni. Ezt a későbbiekben az elektronikus zöld útlevél felválthatja majd.

A minap a Nemzeti Népegészségügyi Központ elküldte szerkesztőségünknek azt a dokumentumot, amellyel – a külföldi beutazás egyik feltételeként – a hazai utazók angol nyelven igazolhatják oltottságukat.

Fontos, hogy Ausztriában csak az Európai Gyógyszerügynökség, illetve a WHO által engedélyezett oltást fogadják el, vagyis a Magyarországon használt Szputnyik oltással egyelőre nem lehet karantén nélkül belépni.

becs_123rf

Ausztriában akiket nem a WHO és az Európai Gyógyszerügynökség által elfogadott vakcinával oltottak, csak negatív teszttel vagy az immunitás igazolásával léphetnek be az országba

Fotó: 123rf.com

Amennyiben a beutazó keleti vakcinával lett beoltva, úgy negatív teszteredménnyel lehet az oltást kiváltani. Ha nem rendelkezik az utazó belépéskor érvényes teszttel, akkor azt 24 órán belül pótolni kell, amelynek tényét a hatóságok ellenőrizhetik.

Május 31-ig a belépés előtt még szükséges az online felületen is regisztrálni. A járvány szempontjából magas kockázatú ország-csoportból való érkezéskor a védettséggel nem rendelkezőkre karantén-kötelezettség vár, amelyet legkorábban negatív teszt birtokában 5 nap múlva  lehet  megszakítani.

A különösen rizikós, „vírusmutáns” országokból (Brazília, India, Dél-Afrika) érkező repülőkre szóló landolási tilalmat a rendelet június 6-ig meghosszabbította.