Az oltóorvos ingyen kiállítja az utazáshoz az angol nyelvű oltási igazolást (frissítve)

Szerző: Pintér Tünde

Forrás: turizmus.com

 2021. május 21. 18:25

A Nemzeti Népegészségügyi Központ elküldte szerkesztőségünknek azt a dokumentumot, amellyel – a külföldi beutazás egyik feltételeként – a hazai utazók angol nyelven igazolhatják oltottságukat. A formanyomtatvány letölthető cikkünkből.

Számos ország eltörölte már a külföldi turisták számára a karanténkötelezettséget és a tesztelést, amennyiben igazolni tudják, hogy megkapták a koronavírus elleni védőoltást. Változó, hogy melyik állam hány nappal az első (vagy a második oltás) felvétele után teszi lehetővé a korlátozásmentes beutazást, de az oltás napját és a vakcina típusát tudni kell igazolnia a beutazónak. A magyar turisták egyik fő nyaralódesztinációjának számító Görögország például minden vakcinatípust elfogad, ugyanakkor előírták, hogy a második oltás beadása után el kell telnie 14 napnak a beutazásig, és erről angol, francia, német, olasz, spanyol vagy orosz nyelven kiállított oltási igazolást kérnek.

A magyar védettségi igazolványt tehát nem elengedő felmutatni a május 14-től elérhetővé vált görögországi nyaraláshoz, mivel nem tünteti fel a beutazás feltételeként megszabott adatokat (a vakcina nevét és a második dózis beadásának idejét), a papír alapú oltási igazolványunk pedig csak magyarul tartalmazza ezeket. Ezért megkérdeztük a Nemzeti Népegészségügyi Központot (NNK), mi a menete az angol nyelvű oltási igazolás megszerzésének?

Szabó Enikő helyettes országos tisztifőorvos arról tájékoztatta a turizmus.com-ot, hogy az angol nyelvű formanyomtatványt az NNK az utazók kérésére eddig is elküldte, ezenkívül a dokumentum a legtöbb oltóközpontban elérhető, s rövidesen a koronavirus.gov.hu oldalról is letölthető lesz. Egyidejűleg elküldte szerkesztőségünknek, így olvasóink az oltási igazolás angol formanyomtatványát innen le tudják tölteni.

Frissítés:

Május 21-én megjelent az NNK honlapján az oltottak részére a külföldi utazáshoz szükséges kétnyelvű (magyar–angol) oltási igazolás is, amelyet – a szűkszavú tájékoztatás szerint – bármely engedéllyel rendelkező egészségügyi szolgáltató kiállíthat, tehát a háziorvos és az oltóorvos is.

A második oltás beadása után 14 napnak el kell telnie ahhoz, hogy Görögország elfogadja a beutazáshoz az oltási igazolványt

Fotó: 123rf.com

Az angol nyelvű igazolást – mely a személyes adatok mellett a vakcina típusát, sorszámát, és a két oltás dátumát is tartalmazza – az oltóorvos (tehát az oltóközpont, illetve az oltópont orvosa, vagy a háziorvos) állítja ki és hitelesíti az oltásnál kapott, magyar nyelvű igazolása alapján. Az angol igazolás megszerzésének külön költsége nincs, és az oltások beadása után, visszamenőleg is igényelhető a háziorvosnál, illetve az oltóközpontban – tudtuk meg.

Frissítés:

A május 20-ai Kormányinfón Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter arra a kérdésre, hogyan tudnak megfelelni a magyar állampolgárok az angol nyelvű oltási igazolással kapcsolatos elvárásoknak, például görögországi utazásnál, azt mondta, a védettségi igazolás applikációja tartalmazni fogja majd a második oltás időpontját is.

 

Horvátországnak elég a magyar igazolás

Korábban beszámoltunk róla, hogy Magyarország már hét országgal (Szerbia, MontenegróSzlovénia, Bahrein,  HorvátországTörökország és Csehország) kötött kétoldalú megállapodást arról, hogy kölcsönösen elismerik egymás oltási igazolásait és szabad utazást engednek polgáraiknak országaik között vakcinától függetlenül. Közülük is több úti cél azonban az oltás dátumától számított napokhoz köti a korlátozásmentes beutazás kezdő időpontját.

Így például Horvátország is, a magyarok másik felkapott célpontja, ahova oltási igazolással akkor utazhatunk be, ha a második oltást követően eltelt 14 nap. Horvátország azonban nem követeli meg az angol nyelvű igazolást, elég felmutatnunk a határon a védettséget igazoló plasztikkártyát és mellé a (magyar nyelvű) papíralapú oltási igazolványunkat, amelyen mindkét oltási dátum szerepel.