Ötmillió beoltott esetén eltörölhetik az éjszakai kijárási tilalmat

Forrás: turizmus.com

 2021. május 20. 11:46

A mai Kormányinfón Gulyás Gergely bejelentette, hogy jövő keddtől megszűnik az ingyenes parkolás. Amint elérjük az ötmillió beoltottat, a kormány eltörölheti az éjszakai kijárási tilalmat is.

Gulyás Gergely elmondta, hogy miután a hétvégén elérjük az ötmillió beoltottat, további könnyítések léphetnek életbe a jövő héten.

Az már eldőlt, hogy jövő keddtől újra fizetőssé válik a közterületi parkolás, hogy milyen  további intézkedések lépnek életbe, azt az operatív törzs holnapi ülése után hozzák majd nyilvánosságra. Holnapra ígérte a koncertek, rendezvények újraindulásával kapcsolatos bejelentést is.

Gulyás Gergely: A védettségi igazolás applikációja tartalmazni fogja a második oltás időpontját is

Fotó: MTVA

Elöljáróban annyit mondott csak el, hogy a kormány javaslatot tett a kijárási tilalom megszüntetésére.

Kérdésre válaszolva a miniszter azt is elmondta, hogy az ötmillió beoltott után „nem határozunk meg új számot, mert az 5,5 fél millió beoltottat valószínűleg elérjük, de a hatot bár nagyon szeretnénk, de nem tudjuk, hogy elérjük-e. Utána már a fertőzési adatok alakulását kell nézni, hogy más intézkedésekre sorra kerüljön" – közölte.

Gulyás Gergelyt a Szputnyik vakcinával oltottak Ausztriába utazásáról is kérdezték. A miniszter azt mondta, tárgyalást folytatnak Ausztriával is az orosz vakcina elfogadásáról.A miniszter úgy véli, az európai zöld kártya bevezetése július előtt nem várható, sem a jogi, sem az informatikai háttere nincs meg az uniós vakcinaigazolványnak, ezért köt a magyar kormány kétoldalú megállapodásokat az oltottak utazásának megkönnyítésére.

Arról is beszélt, hogy a déli államok mindegyikébe jó eséllyel lehet utazni, a magyar turisták 90 százaléka által felkeresett országokba pedig a magyar védettségi igazolvánnyal nagy valószínűséggel lehet majd utazni.

Arra a kérdésre, hogy azokban az országokban, például Görögországban, ahol angol nyelvű igazolást kérnek a belépéshez, hogyan tudnak megfelelni a magyar állampolgárok az elvárásoknak, azt válaszolta, a védettségi igazolás applikációja tartalmazni fogja a második oltás időpontját is.

Kitért arra is, hogy a már megkötött kétoldalú megállapodások értelmében az érintett külföldi turisták védettségi igazolását a magyar hatóságoknak és a szolgáltatóknak is el kell fogadniuk.