Már Csehországba is utazhatunk védettségi igazolvánnyal (frissítve)

Forrás: turizmus.com

 2021. május 15. 14:34

A megállapodásnak köszönhetően szombattól immár mindenfajta karantén- vagy tesztelési kötelezettség nélkül utazhatnak a beoltott magyarok és csehek a két ország között – jelentette be a külgazdasági és külügyminiszter a közösségi oldalán pénteken hajnalban.

Szijjártó Péter kiemelte: az oltási igazolványokat a két ország kölcsönösen elismeri, így a megállapodás mindenkire nézve érvényes, függetlenül a beadott oltóanyag fajtájától.

"Sokat tárgyaltunk az elmúlt pár napban cseh barátainkkal, hogy lehetővé tegyük a már beoltott polgáraink számára a szabad utazást az országaink között" – mondta a miniszter.

Az első oltás felvétele után 22 nappal korlátozás nélkül utazhatnak a magyarok Csehországba

Fotó: 123rf

Hozzátette, hogy Csehország és Magyarország között évente több százezer turista fordul meg, mostantól pedig újra megnyílik a lehetőség a kölcsönös prágai, budapesti, brünni városnézésekre, a fürdővárosok meglátogatására, a balatoni, hévízi pihenésekre.

Szijjártó Péter közölte azt is, hogy további országokkal is tárgyalnak –"ma Lengyelországban, Lódzban" –, és amint létrejön a következő megállapodás, azonnal tájékoztatást adnak róla.

Frissítés:

A Konzuli Szolgálat oldalán megjelent tájékoztatás szerint Magyarország állampolgárai május 15-től korlátozás (teszt, karantén) nélkül léphetnek be Csehországba a két ország közötti megállapodás értelmében, amennyiben rendelkeznek védettségi igazolvánnyal, függetlenül az oltás típusától, az alábbiak szerint:

  • két dózisú oltás esetén a belépés az első oltást követő 22. naptól lehetséges, és az országban való  tartózkodás 3 hónapig megengedett;
  • két dózisú oltás esetén, ha már a második oltás felvétele is megtörtént, az országban való tartózkodás az első oltás dátumától számított 9 hónapig lehetséges;
  • egy dózisú oltás esetén a belépés az oltást követő 22. naptól lehetséges, és az országban való tartózkodás 9 hónapig megengedett.

 

A 18 év alatti gyermekek belépéséhez, további szabályozás elfogadásáig, továbbra is 72 óránál nem régebbi negatív PCR-, vagy 24 óránál nem régebbi antigén tesztre van szükség Magyarország piros besorolása miatt – írták.

Magyarország korábban már hat országgal (Szerbia, Montenegró, Szlovénia, Bahrein,  Horvátország és Törökország) állapodott meg arról, hogy kölcsönösen elismerik egymás oltási igazolásait és szabad utazást engednek polgáraiknak országaik között, függetlenül attól, milyen vakcinával oltották be őket.