Megnyílt a hajósi pincefalu Cabernet Borturisztikai Látogatóközpontja

Forrás: turizmus.com

 2019. szeptember 23. 08:42

A szeptember 21-én megnyílt új turisztikai vonzerő innovatív állandó kiállítással és helyi borokból álló kóstolókkal várja az érdeklődőket, akik innen indulva fedezhetik fel a fehérre meszelt kis présházak közt kacskaringózó utcácskák hangulatát.

A Bács-Kiskun megyében található hajósi pincefalu a 14 utcában található 1200 történeti présházával Európa legnagyobb pincefalvának számít, a legtöbb pincében napjainkban is zajlik a borkészítés.

A terület nem csupán őrzi a borászati hagyományokat, hanem rendezvényeivel életben is tartja azokat. Ilyen a szeptember 21-én megrendezett Szüreti Forgatag is, amelynek keretében átadták a turisztikai kínálatból régóta hiányzó Cabernet Borturisztikai Látogatóközpontot.

A hajósi pincefaluban megnyílt Cabernet Borturisztikai Látogatóközpont

Fotó: Magyar Kastélyprogram Kft.

A pincefalu központjában álló épület turisztikai kiindulópontként várja majd az ideérkezőket, akik az állandó kiállítás megtekintése során nem csupán megismerhetik Hajós borászati hagyományait, hanem a kínált kóstoló alkalmával megízlelhetik a helyi pincészetek borait is.

A látogatóközpont állandó kiállításának tematikája három fő pilléren nyugszik.

A látogatók nemcsak a helyi szőlészeti és borkészítési hagyományokkal ismerkedhetnek meg, a kiállítás koncepciójának kialakításakor fontos szempont volt, hogy olyan, eddig még be nem mutatott érdekességekkel ismertesse meg a látogatókat élményszerű formában, amelyekkel még nem találkoztak, és amelyek szorosan kötődnek az egyedülálló hajósi hagyományokhoz.

A Cabernet Borturisztikai Látogatóközpont kiállítása

Fotó: Magyar Kastélyprogram Kft.

Hajós egyik legnagyobb eseménye a Szent Orbánhoz kötődő Orbán-napi borünnep, amelyhez csatlakozva a szőlészethez kapcsolódó szentek is bemutatkoznak. A kurátori munka során elsődleges szempont volt, hogy a kiállítás installációja összhangban maradjon az építészeti formákkal. A tereket meghatározó falburkolatokon megjelenő szövegek és archív képek harmóniát teremtenek a modern, letisztult térstruktúrával, míg a grafikai elemek a hagyományos szőlőgazdálkodáshoz kapcsolódóan a régi korokat idézik meg.

A filmvetítő kabinetben a látogatók egy élményalapú imázsfilmet tekinthetnek meg az egyedülálló pincefaluról, hangulatos utcácskáiról, a környéken folyó szőlőgazdálkodás pillanatairól. A fő kiállítótérben egy makett-asztalon is áttekinthetik a látogatók a műemléki présházak jellegzetességeit. A kiállítás kurátori munkáit a Magyar Kastélyprogram Kft., Molnár Gyöngy és Virág Zsolt végezte.

Részlet a pincefalu makettjéből

Fotó: Magyar Kastélyprogram Kft.

A cég nevéhez fűződik a település másik nevezetességének, a 2010 óta sikeresen működő Hajósi Érseki Kastély Látogatóközpontnak a kialakítása, turisztikai vonzerővé fejlesztése is. A hajdan Cabernet Fogadóként ismert épületet Koczor György Ybl-díjas építész tervezte az 1980-as években. A jelen projekt keretében megújult épület többfunkciós földszinti tereinek belsőépítészeti terveit a Péterffy + Dőry Architects készítette.


Koncepciójuk célja egy olyan letisztult térsor kialakítása volt, amely helyet ad egy fogadó térnek, egy borkóstolók és rendezvények számára alkalmas multifunkcionális térnek, valamint egy állandó kiállítást befogadó térsornak.

Az egymásba nyíló, látogatót vezető, belső tájékozódást segítő térformák karakterének meghatározó eleme a falburkolatok és a beépített bútorok anyaghasználata és színvilága.

A hajósi kastély főhomlokzata

Fotó: Magyar Kastélyprogram Kft.

Hajós másik vonzereje a már említett, a pincefalutól néhány kilométerre, a város központjában álló volt érseki kastély. Az épület a megye egyik legrégebbi világi műemléke, amely építészettörténeti, művészettörténeti és kultúrtörténeti adottságait tekintve a térség egyik legjelentősebb épülete.

A 2010-ben megnyitott Hajósi Érseki Kastély Látogatóközpontban kialakított kiállítóterek, a megújult kert és a látogatóközpont szolgáltatásai beváltották a hozzájuk fűzött reményeket.

A hajósi kastély díszterme

Fotó: Magyar Kastélyprogram Kft.

A kastély a régió kiemelt kulturális turisztikai attrakciója lett, amely éves szinten igen sok rendezvény, időszaki kiállítás otthonaként is szolgál. 2019-től egy új szolgáltatási réteggel várja a látogatókat a kastély, hiszen az új múzeumlátogatói igényeknek megfelelve bevezették az audioguide-os vezetést is.

Magyar Kastélyprogram Kft.