Menő a Balaton, de vannak még szabad helyek nyárra

Forrás: turizmus.com

 2019. május 23. 14:23

Ötből négy magyar tervez balatoni nyaralást, egy-egy foglalás átlagértéke 110 ezer forint a Szallas.hu friss adatai szerint. Baldauf Csaba, az MSZÉSZ alelnöke szerint azonban sok tényező árnyalja a képet még a nyárra vonatkozóan.

A Szallas.hu rendszeresen közöl elemzéseket saját foglalási adataik alapján. Április 26. és május 3. között végzett felmérésük szerint elmondható, hogy a balatoni foglalások átlagosan 3,7 főre és 4 éjszakára szólnak, és minden negyedik megrendelést SZÉP-kártyával rendezik majd a vendégek. Ilyen esetben átlagosan 134 ezer forintot fizetnek a szálláshelyért.

A büfékben a legtöbben becsléseik szerint fejenként maximum napi 2500 forintot költenek, belépőkre, programokra pedig 5-10 ezer forint költőpénzzel kalkulálnak a nyaralók egy napra. Számos szálláshely már most 70-80 százalékos foglaltsággal rendelkezik a nyári hónapokra. A legforgalmasabb időszak július 15–28. között lesz, a legtelítettebb nap július 21. az előfoglalások alapján.


A legkedveltebb települések és attrakciók

A foglalási portál adatai szerint a legkedveltebb strandok Balatonalmádi és Zamárdi, a legnépszerűbb úti célok toplistáját pedig Siófok, Balatonfüred és Hévíz vezetik.

Top tíz úti cél nyáron a balatoni régióban

1. Siófok
2. Balatonfüred
3. Hévíz
4. Zamárdi
5. Balatonlelle
6. Balatonboglár
7. Keszthely
8. Balatonföldvár
9. Fonyód
10. Balatonalmádi
Forrás: Szallas.hu

A turisztikai látványosságok közül a Festetics-kastély, a szigligeti vár és a Balatoni Hajózás Zrt. Siófok kedvezménykuponjai iránt a legnagyobb az érdeklődés náluk.

A top tízben szerepel még a Hévízi Tófürdő, a siófoki Plázs, a Keszthelyi Városi Strand, a Fordított Ház Siófok, a balatonfűzfői Balatoni Bob Szabadidőpark, a balatonfüredi Annagora Aquapark és a Tihanyi Bencés Apátság.

Balatonlelle az egyik legnépszerűbb nyaralóhely a családosok körében

Fotó: Wikipedia

A szálláshely kiválasztásakor a Balaton közelsége az elsődleges szempont, az ár a második, a személyes tapasztalatok pedig a harmadik. Minden második válaszadó egyaránt menne az északi vagy a déli partra, harmaduk inkább az utóbbit, ötből egy pedig az északit részesíti előnyben. Balatonfüred és Balatonalmádi fürdőhelyei a legnépszerűbbek az északi oldalon, a túlparton pedig Zamárdi és Balatonlelle.

Ötből csak egy válaszadó választana fizetős helyet, a többiek a szabadstrandokat részesítenék előnyben. Ugyanakkor a vendégek 44 százaléka hajlandó lenne strandbelépőt fizetni, ha az a csomag- és értékmegőrzést is magába foglalná.

 

A változékony időjárás a wellnesshoteleknek kedvez

Baldauf Csaba, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének alelnöke, az alsópáhoki Kolping Hotel igazgatója kérdésünkre elmondta: bár bizakodóak a nyarat illetően, hiszen a tavalyi év azonos időszakához viszonyítva nagyjából a bázison áll a foglaltság, azért még jócskán van hely nyárra a szállodákban, sőt, még a pünkösdi időszak sincs tele sehol.

A legtöbb szálloda jelenleg 60-70% körüli foglaltsággal rendelkezik júliusra, augusztus pedig érthető módon még valamivel gyengébb a júliusnál.

A pünkösdi hétvége lehetett volna az előszezon első nagy kiugrása, ám az, hogy időben nagyon közel esik a nyári szünethez és a családok főnyaralásához, nem biztos, hogy idén hozza majd az elvárásokat.

Az elmúlt napok, sőt hetek rossz időjárása is érezhetően visszavetette a foglalások intenzitását, az látszik, hogy a vendégek jobban kivárnak, szeretnének biztosra menni.

Jó hír, hogy a szálláshelyeken a vendégek költése (wellness, étel, ital stb.) érezhetően növekedett az elmúlt 2-3 évben, több szolgáltatást vesznek igénybe. Az érdeklődés pedig eltolódott a minőségi szolgáltatásokat nyújtó szálláshelyek irányába, ezek telnek meg először.

A változékony időjárás miatt is várhatóan felértékelődnek majd azok szállodák, ahol van wellness és minél több programlehetőség, ahol ez hiányzik, ott a szálláshelyek értelemszerűen jobban ki vannak szolgáltatva – tette hozzá.

Baldauf Csaba elmondta: a tavalyi adatokhoz viszonyítva kétszámjegyű növekedést tapasztalnak a SZÉP-kártya beváltásban az első 4 hónapban, náluk, a Kolpingban konkrétan 20%-ot. Ez megnyomhatja a nyarat is, illetve nagyon sokan ajándékutalványokra váltják be a hotelekben a juttatást.

Kapcsolódó cikkek