Mezítlábas ösvény és meseerdő az Aggteleki Nemzeti Parkban

Szerző: Mentusz Károly

Forrás: turizmus.com

 2019. október 23. 10:48

Interaktív tájház és közösségi tér, meseeredő szabadtéri oktatótérrel, mezítlábas ösvény – ezek a főbb elemei annak a nagyszabású turisztikai fejlesztésnek, amelyet az Aggteleki Nemzeti Park szélén fekvő Trizsben valósítottak meg.

„A jövőnek szóló beruházások fejeződtek be nálunk” – mondta a turizmus.com-nak Mácsi Istvánné polgármester. Az alig kétszáz lakosú kis gömöri falu önkormányzata a környékbeli kistelepülésekkel összefogva, TOP-os pályázat keretében, konzorciumban nyert támogatást turisztikai fejlesztésekre.

Összesen közel 300 millió forintot nyertek el, amiből 40 millió forintot Trizsben költöttek el fejlesztésekre. Ez volt az eddigi legnagyobb turisztikai  beruházás a falu életében.

A támogatás segítségével Trizs egyik legrégebbi épületében, a település központjában hozták létre a Hagyományok Házát, ami interaktív tájház és közösségi tér is egyben. Az udvaron egy csűrt építettek, ahol a turisták  helyi termékeket, például lekvárokat, szörpöket kóstolhatnak.

A Hagyományok Háza Trizs központjában

Fotó: turizmus..com / Mentusz Károly

A Hagyományok Házában bemutatják a helyi lakosok által adományozott régi bútorokat és használati tárgyakat, a konyhában pedig olyan kemencét építettek, ahol gasztronómiai bemutatókat tarthatnak. Kézműves foglalkozásokra is várják az érdeklődőket, akik többek között a szövéssel, fonással, fafaragással, kosárfonással, hímzéssel ismerkedhetnek meg, és mézeskalácsot is készíthetnek.

Meseerdő és mezítlábas ösvény

A háztól indul a mintegy három kilométerre levő, önkormányzati tulajdonú erdőbe vezető út. Ez a turisztikai fejlesztés másik fontos része, ahol úgynevezett meseerdőt rendeztek be, amiben túrázni legalább fél napos programot jelent. Egy mesés történeteket idéző narrátor és saját fantáziájuk segítségével a résztvevők egyedi kalandok részesei lehetnek.

Szabadtéri oktatótér a meseerdőben

Fotó: turizmus.com / Mentusz Károly

A fejlesztés során egyebek között mezítlábas ösvényt és játszóhelyet is kialakítottak a gyerekeknek. A meseerdőben még folyik a munka, az öregebb fák környékén tisztásokat, utakat, pihenőhelyeket  alakítanak ki. A bejáratnál esőbeállót építettek és erdei bútorokat helyeznek el, és lesz magasles is, melyet kilátópontként használnak.

 

Új lendületet kapott a falu turizmusa

Trizs újraválasztott polgármestere azt is elmondta, hogy ezzel a fejlesztéssel új lendületet adnak a turizmusnak a faluban. A Hagyományok Gázában a múlt emlékeit igyekeznek bemutatni, a meseerdővel viszont a jelennek és a jövőnek is terveznek különböző programokkal.

Az elképzelések szerint a következő időszakban is folytatják a turisztikai fejlesztéseket saját erő felhasználásával, illetve pályázati támogatásokkal, hogy még több élményt tudjanak nyújtani az idelátogatóknak. Az önkormányzat szeretne erdei iskolát létesíteni. Mindezekkel párhuzamosan pedig több szálláshely kialakítására is törekszenek, amihez partnerként a helyi vállalkozásokat szeretnék bevonni.

Esőbeálló a meseerdő bejáratánál

Fotó:  turizmus.com / Mentusz Károly