Mindegyik ANTOR-tagországban nőtt a magyar turisták száma

Szerző: Szántó Zoltán

Forrás: turizmus.com

 2019. szeptember 18. 10:22

A Magyarországon működő idegenforgalmi képviseletek szövetsége (ANTOR) nyári szezonzárót rendezett Budapesten, az est díszvendége Molnár Judit, a MUISZ elnöke volt.

Molnár Judit beszédében megköszönte a képviseletek munkáját, mint mondta, az által szervezett workshopok, tanulmányutak megkönnyítik az utazási irodák mindennapjait. Példaként említette, hogy a Máltai Idegenforgalmi Képviselet meghívására 2018-ben utazási irodai tanulmányutat szervezett a MUISZ, 2017-ben pedig egyik legsikeresebb külföldi közgyűlését Horvátországban rendezte meg a szakmai szövetség a Horvát Idegenforgalmi Közösség (HTZ) jóvoltából.

Az is elhangzott, hogy Sona Jelinkova, a Szlovák Idegenforgalmi Képviselet vezetője hazája minden szegletébe szervezett már tanulmányutat a hazai utazási irodások és újságírók részére. Jövőre várhatóan megvalósul egy ciprusi tanulmányút is, tudtuk meg Molnár Judittól.

Ezek után a hivatalok képviselői rövid összefoglalót adtak országaik turizmusáról.

Ivana Herceg, a HTZ képviselet-vezetője kiemelte, hogy az idei első nyolc hónap során több mint 566 ezer honfitársunk kereste fel Horvátországot, és ott közel 3 millió vendégéjszakát töltöttek el, ami több mint 2%-os bővülést jelent.

Augusztusban és szeptemberben ennél is nagyobb, 10%-os volt a bővülés. 5%-kal nőtt az utazási irodák által szervezett vendégforgalom is. A képviselet október 28-án szervezi meg immár hagyományos őszi workshopját Budapesten.

A képen balról jobbra: Hangya Edina, Molnár Judit, Sona Jelinkova, Ács Viktória és Ivana Herceg

Fotó: turizmus.com

A Ciprusi Idegenforgalmi Hivatal képviselője, Ács Viktória arra hívta fel a figyelmet, hogy náluk több mint 22%-kal nőtt a magyar vendégek száma az év első nyolc hónapjában, jelentős részben az új debreceni légi összeköttetésnek köszönhetően. Az év végére a magyar turistaszám elérheti a 30 ezret, tudtuk meg.

Máltára az idei év első hét hónapja alatt érkezett 20 ezer magyar – hangsúlyozta Hangya Edina, a Máltai Idegenforgalmi Hivatal képviselője. A forgalom ott is jelentősen nőtt, különösen a téli időszakban. Az is elhangzott, hogy a jövőben állami támogatással várhatóan 10-11. évfolyamos magyar diákok ezrei gyakorolhatják majd 2 héten keresztül az angol nyelvet a szigetországban.

Sona Jelinkova elmondta, hogy egy új módszer – a telefonok cellainformációinak anonim követése –révén kiderült, hogy sokkal több magyar keresi fel Szlovákiát, mint az a szállodai statisztikákból látszik.

Míg a szálláshelyadatok alapján 100 ezer magyart regisztráltak északi szomszédunknak, a cellainformációs adatok alapján ez a szám ennek a 4-5-szöröse. Október 2-án Kassa mutatkozik be a Szlovák Intézetben – hívta fel a figyelmet Sona Jelinkova.

Az est során a házigazdák és a vendégek megemlékeztek Niszkács Miklós turisztikai és gasztronómiai szakíróról, aki a közelmúltban hunyt el. Pályafutását Szebeni Zsolt (turizmus.com) idézte fel a hallgatóság előtt.

A vacsora utáni tombolán értékes nyeremények találtak gazdára.

Kapcsolódó cikkek

Magyar turistarekord Máltán

2019. szeptember 06.

Hölgyek a vártán

2018. szeptember 18.