Szinte mindent kinyitnak és újra utazhatnak a britek jövő hétfőtől

Forrás: MTI

 2021. május 11. 09:41

Teljesültek a koronavírus-járvány megfékezését célzó korlátozások további jelentős enyhítéséhez szabott feltételek, így jövő hétfőn elkezdődhet a brit kormány nyitási menetrendjének következő, harmadik szakasza – jelentette be hétfőn Boris Johnson brit miniszterelnök.

Johnson a Downing Streeten tartott sajtóértekezletén közölte: május 17-től a kormány előzetesen felvázolt nyitási programjának megfelelően a jelenlegi hatról harmincra emelkedik azoknak a nem egy háztartásban élőknek a száma, akik szabadtéren egymás társaságában tartózkodhatnak, emellett zárt térben, például lakásokban hat, nem egy fedél alatt élő ember tarthat összejöveteleket.

Az éttermek, pubok és bárok – amelyek jelenleg csak teraszokon vagy kerthelyiségekben fogadhatnak vendégeket – a jövő hétfőn megnyithatják beltéri kiszolgáló helyiségeiket is.

Kinyithatnak a mozik, a színházak, a koncerttermek, a múzeumok és stadionok, de ezekben a létesítményekben a nagyszabású rendezvények látogatóinak számát még korlátozni kell.

Ismét fogadhatnak vendégeket a szállodák és egyéb turisztikai szálláshelyek, és lehetővé válik a turisztikai célú utazás Nagy-Britannián belül, úgy, hogy az utazók az éjszakákat is otthonaiktól távol, a szálláshelyeken tölthetik.

Lehetővé válik többnapos iskolai kirándulások szervezése is, és jövő hétfőtől a középiskolás diákoknak nem kell maszkot viselniük az osztályokban, illetve az iskolák közösségi helyiségeiben.
Visszatérhetnek a hallgatók az egyetemekre is.

Május 17-én a turisztikai célú külföldi utazások jelenlegi teljes tilalma is megszűnik, de ebben továbbra is jelentős korlátozások maradnak érvényben.

A nagyszabású rendezvények látogatóinak számát még korlátozni kell hétfőtől

Fotó: 123rf

A brit kormány már a múlt héten bejelentette, hogy a tilalmat a közlekedési lámpákéhoz hasonló színkódos rendszer váltja fel, és ez határozza meg, hogy Angliába mely országokból lehet beutazni a jelenleg általánosan kötelező tíz nap karantén nélkül.

A zöld kategóriás országokba az Angliában élők jövő hétfőtől turisztikai céllal is elutazhatnak, és visszatérésük után nem kell karanténba vonulniuk.

Ebbe a kategóriába azonban a brit kormány egyelőre csak tizenkét országot sorolt be. Erre a listára Portugálián kívül egyetlen EU-tagország sem került fel, így Magyarország sem, amely a többi uniós országgal együtt a sárga kategóriás, továbbra is karanténkötelezett országok között lesz jövő hétfőtől.

A vörös kategóriába sorolt országokból külföldi állampolgár nem utazhat be Angliába. A brit, az ír és a Nagy-Britanniában letelepedési engedéllyel élő külföldi állampolgárok beléphetnek, de a kormány által kijelölt, őrzött szállodákban kell eltölteniük tíz napot, saját költségükön.

Boris Johnson hétfő esti sajtótájékoztatóján azt mondta, a további nyitási lépések a május 17-étől érvényes változások járványügyi hatásaitól függnek, de Nagy-Britannia továbbra is úton van afelé, hogy a június 21-re kijelölt időpontban érvénybe léphessen a nyitási menetrend végső, negyedik pontja, amely gyakorlatilag az összes, akkor még érvényes jogi korlátozás eltörlését célozza.

A brit kormányfő által hétfőn bejelentett intézkedések a koronavírus-járvány januári tetőzésének idején elrendelt korlátozások eddigi legszélesebb körű enyhítését jelentik.