Tortával és mesekönyvvel is készül a Munkácsy 180-ra Békéscsaba

Forrás: turizmus.com

 2024. február 08. 14:07

Munkácsy Mihály születésének 180. évfordulója alkalmából egész éves ünnepségsorozatot szervez a békéscsabai önkormányzat és a Munkácsy-negyed kulturális intézményei.

"Ma, ha valaki Békéscsabára jön, nem tud már úgy elmenni, hogy nem találkozott Munkácsy-örökségével" – fogalmazott Varga Tamás alpolgármester az ünnepségsorozat alkalmából megtartott sajtótájékoztatón.

2020-ban elkezdődött és várhatóan idén ősszel véget ér a Munkácsy-negyed kiépítése - emlékeztetett. Megújult a Munkácsy Mihály Múzeum állandó Munkácsy-kiállítása, a múzeum két épületét összekötötték, felújították a Munkácsy-emlékházat, megújult és kibővült a jelenleg a Napsugár Bábszínháznak helyet adó Beliczey-kúria is. A köztereket rehabilitálták, a hidakat felújították, köztéri alkotások díszítik a parkokat.

Várhatóan idén ősszel véget ér a Munkácsy-negyed kiépítése

Fotó: Munkácsy Negyed

 

Az intézményben február 7-én kezdődött az emlékév a Munkácsy carpaccio című kötet második kiadásának bemutatójával – mondta Bácsmegi Gábor, a Munkácsy Mihály Múzeum igazgatója. Február 13-án pedig zsűrizni fogják a Munkácsy-torta pályázatra érkező műveket, így választják ki a "negyed édességét".

Február 20-án, Munkácsy születésnapján egy október végéig látogatható időszaki kiállítás nyílik, amely a Hazafias festészet a négyzeten - Munkácsy Mihály Honfoglalása címet viseli. Az év során elkészül az állandó kiállításuk játékosabb, kibővített virtuális változata, és terveznek egy mesekönyvet is Munkácsy kalandos életéről. Év végén új évkönyv jelenik meg a múzeum gondozásában Munkácsy relikviáiról.

Február 23-án mutatják be a Munkácsy, a festőfejedelem című musicalt a Békéscsabai Jókai Színházban.

A Békéscsabai Napsugár Bábszínház az őszi bábos drámaíró verseny témájában szeretné megjeleníteni Munkácsyt, júniusban pedig Munkácsy-illúziók címmel nyílik tárlat. Augusztusban kezdenek együtt dolgozni egy spanyol rendezővel, aki kifejezetten a városról szóló darabot tervez.

A Csabagyöngye Kulturális Központ 30 programot szervez az év folyamán.