Álmodj zenét hangtalan filmekhez – pályázatot hirdetett a Művészetek Völgye

Forrás: turizmus.com

 2024. február 19. 12:21

Az immár ötödik alkalommal meghirdetett pályázat keretében a Művészetek Völgye és a Nemzeti Filmintézet arra invitálja a zeneszerzőket, hogy engedjék el a fantáziájukat és régi magyar némafilmekhez alkossanak kísérő zenét.

A Némafilmhez filmzenét! pályázatra az alkotók két magyar némafilm 4 perces részleteihez írt zeneművel jelentkezhetnek. A zenének a cselekményt szorosan követnie kell, azt aláfestve, hangsúlyozva. A szakmai zsűri a filmrészletre írt zenéket bírálja el és filmenként kettő, azaz összesen négy alkotást juttat tovább a döntőbe. A kiválasztott zeneszerzők lehetőséget kapnak arra, hogy ateljes film zenéjét megalkossák és filmvetítéssel egybekötve, élőben mutassák be a művüket a 33. Művészetek Völgyében, július 19. és 28. között.

A Művészetek Völgye idén kibővíti a pályázók körét az EU tagállamok zeneszerzőire, így az EU teljes területéről várnak pályázatokat. A fellépési lehetőségen túl az első két helyezett pénzjutalmat is kap, továbbá a legjobbnak ítélt alkotás szerzőjétől a Nemzeti Filmintézet megvásárolja a művek jogát és az általa megírt zenével kerül fel a film a FILMIO felületére.

Ötödszörre hirdetik meg a Némafilmhez filmzenét! pályázatot

Fotó: Művészetek Völgye

 

A két kiválasztott némafilm részlet a „Simon Judit" és „A Pál-utcai fiúk" két dráma, előbbi 1915-ből, utóbbi pedig 1924-ből.

A filmeket négyfős szakértői zsűri bírálja majd el:. A pályaműveket április 12. éjfélig várják.