Kiderült, melyik város lesz idén a Múzeumok Éjszakája "kis kiemelt" helyszíne – videó

Forrás: MTI

 2024. május 31. 09:54

Az esemény idén két kiemelt helyszínen kínál élményeket a kultúra szerelmeseinek. Székesfehérvár mellett „kis kiemelt” helyszínként Esztergom is lázasan készül a Múzeumok Éjszakájára.

Az esztergomi bazilika emeletén működő Főszékesegyházi Kincstár állandó és aktuális időszaki kiállítása mellett előadásokkal, orgonakoncerttel, tárlatvezetésekkel várja az érdeklődőket – írja az MTI.
Interaktív nyomozós játékkal készülnek az esztergomi helyszínelők a Vármúzeumban, ahol a kiállítás mellett a gyerekek kézműves foglalkozáson és interaktív mesefoglalkozáson is részt vehetnek.
A Duna Múzeumban a kiállítás mellett tudományos show-val, zenés műsorokkal, képes útibeszámolóval és alkotósarokkal is készülnek. A kisebbeket gyermekprogramok, míg a nagyobbakat a Fröccsterasz várja ezen az estén.

A város intézményei izgalmas kiállításokkal és kísérőprogramokkal várják a látogatókat június 22-én

Fotó: Múzeumok Éjszakája

A Keresztény Múzeumban megcsodálható utolsó apostoli királyunk, IV. Károly trónszéke, de színházi előadás és dramatizált tárlatvezetés is látható, a gyerekek pedig királyi koronákat készíthetnek a kézműves foglalkozáson.
Az Esztergomi Főszékesegyházi Könyvtár tárlatvezetéssel, egyházzenei előadással és ex libris készítéssel, míg az MNL Komárom-Esztergom Vármegyei Levéltára Megyei retrokiállítással, tárlatvezetéssel és előadással várja az érdeklődőket.
A Balassa Bálint Múzeum restaurátoraival közösen hív műhelytúrára, majd kezdetét veszi a helytörténeti mozi. A gyerekeket régészhomokozó és kézműves foglalkozás várja.
A Geoda Interaktív Ásvány-és Őslénykiállítás tárlatvezetéssel, aranymosással, ékszerkészítéssel és ásványkutatással várja a látogatókat, de magyarországi meteoritok is megtekinthetőek.
Az esztergomi Iohanneum idegenvezetéssel, interaktív kiállítással, kézműves foglalkozással és mesejátékkal, a Babits Mihály Emlékház tárlatvezetéssel, irodalmi kvízzel és játékokkal készül a Múzeumok éjszakájára.
Minitárlat, előadások és vetített fényfestészeti kiállítás is várja a látogatókat az Esztergomi Művészek Céhének szervezésében. A Kákonyi Asztrik Kortárs Galéria tárlatvezetéssel, az Esztergomi Baptista Imaház pedig kiállításokkal és Jazzformers koncerttel is várja a látogatókat ezen az estén, a városban, mely jóval több, mint félnapos úti cél.

Az idei Múzeumok éjszakája nagykövete, Csőre Gábor Jászai Mari-díjas színművész – fogalmaz a közlemény.

A Múzeumok éjszakája részletes programját a https://muzej.hu/ oldalon június elején teszik közzé.

Az idei Múzeum Éjszakája második ajánló kisfilmjét, melynek főszereplői Csőre Gábor és Esztergom, itt lehet megtekinteni: