Néhány helyen már ezen a hétvégén nyitnak a strandok

Forrás: turizmus.com

 2022. április 29. 12:26

Idén végre úgy tűnik, a fürdők is visszatérnek a rendes kerékvágásba, és szerencsére már nem a járványhelyzet, hanem az időjárás és a hagyomány szabja meg, mikor nyitják meg a strandmedencéiket.

A strandok néhány évtizede még szinte mindenhol május 1-én nyitották meg a kapuikat. Ez akkor is így volt, ha az időjárás még nem kedvezett a strandolásnak. Ma ennél már változatosabb a helyzet, a legtöbb fürdő figyelembe veszi a vendégek számának várható alakulását, ami szoros összefüggést mutat az időjárással. A hétvége és az egész idei május még nem ígérkezik igazán melegnek, így az ország strandjainak csak kis része nyílik meg ezen a hétvégén – derül ki a termalfurdo.hu lapunkhoz eljuttatott összesítéséből.

 

Van, ahol rendezvénnyel ünneplik a strandnyitást

Az ország – és Európa – legnagyobb fürdőkomplexuma, a hajdúszoboszlói Hungarospa május 1-jére minden évben megnyitja a strandot. Idén ráadásul egy nappal korábban, már április 30-án birtokba vehetjük a hagyományos strandnak mind a 8 medencéjét.

Hajdúszoboszlón a hagyományoknak megfelelően május elsején megnyílik a strand

Fotó :janajanina / 123rf.com

A fürdőkomplexum többi szabadtéri része, így az Aquapark és a tavaly átadott Prémium Zóna csak júniustól lesz látogatható. Az idei strandszezon kezdetét nagyszabású bulival is megünneplik, amelyen többek között Janicsák Veca, Sipos F. Tamás és Varga Viktor lép fel.Egy másik nagy múltú és népszerű fürdőben, Zalakaroson is megkezdődik a strandszezon április utolsó napján.Itt a helyi népművészeti csoportok lépnek fel a délelőtt folyamán.

 

A budapesti strandok több lépcsőben nyitnak

A Palatinus Fürdő, amely egy ideje már nem csak nyáron, hanem télen is látogatható, már április 29-én megkezdi a strand nyitását, ugyanis a Margaréta medence és az élménymedencék már ekkortól használhatóak. A strand többi szolgáltatását – pl. a hullámmedencét és a csúszdákat – csak május 28-tól vehetjük birtokba.

A Paskálban a strandterületet a jelenlegi állás szerint április 30-án nyitják meg. (Frissítés: a BGYH honlapján található tájékoztatás szerint a 33 méteres úszómedence szombattól sátor nélkül újra üzemel, de a kültéri gyerekmedence még nincs nyitva.)

A Gellért fürdő egy átfogó felújítás előtt áll, ami miatt egy időre be is fog zárni, azonban augusztus 31-ig még látogatható lesz. A standot várhatóan május 7-én nyitják meg. A hullámmedencét feltöltik ugyan, de a hullámszolgáltatás idén nem fog üzemelni.

Az Aquaworldben május 14-re, a Pesterzsébeti és a Csillaghegyi fürdőkben május 28-ra tervezik a nyitást. A Nyéki Imre Uszoda – ismertebb nevén Kondorosi – strandját a tervek szerint május közepén nyitják.

A többi budapesti strand nyitása június közepére várható.

 

A keleti országrészben többen nyitnak ezen a hétvégén

A Dunántúlon a zalakarosi fürdő mellett csak a kisebbik esztergomi strand, a Szent István nyitja meg a kapuit.

Harkányban és Igalban mintegy két hetet kell még várnunk, május 13-ig, illetve május 15-ig. Az ország második legnagyobb fürdőjében, Bükfürdőn azonban várhatóan csak június 18-tól csobbanhatunk a strandon.

A Dunától keletre eső fürdők közül a hajdúszoboszlói mellett többek között Kiskunmajsán a Jonathermálban, Püspökladányban a Sárrét Kincse Gyógyfürdőben, Békéscsabán az Árpád Fürdőben nyitják meg a strandot ezen a hétvégén.

Az ország egyik legmodernebb strandja, a Debreceni Aquaticum május 20-án nyitja meg a kapuit.A Gyulai Várfürdőben, a mezőkövesdi Zsóryban, Egerben és Egerszalókon csak június elejétől, illetve közepétől csobbanhatunk a strandmedencékben.A termalfurdo.hu részletes listájából kiderül, pontosan hol nyílnak a strandok a hétvégén, illetve várhatóan mikortól fogadnak vendégeket azok, amelyek most még várnak a nyitással.