Nemzetközi környezetszépítési versenyen díjaztak két magyar várost

Forrás: turizmus.com

 2019. október 09. 19:13

Rangos elismerésekben és különdíjakban részesült Mosonmagyaróvár és Székesfehérvár a Communities in Bloom (CIB) nemzetközi környezetszépítési megmérettetésen.

A Communities in Bloom – Virágzó Közösségek környezetszépítési világversenyben idén Székesfehérvár és Mosonmagyaróvár képviselte hazánkat. Székesfehérvár a nagyvárosi, míg Mosonmagyaróvár a közepes méretű városok kategóriájában versenyzett kanadai, brit, belga, ír, amerikai versenytársakkal.

A zsűrizésekre június elején került sor, amikor kanadai, amerikai és olasz szakemberek értékelték a városok tisztaságát, virágos és zöldfelületeit, faállományát, tájképi megjelenését.

A pontozás során a virágkiültetések minősége mellett nagy hangsúlyt helyeztek a környezetvédelmi akciókra, az épített és természeti örökség megőrzésére, klímavédelmi tevékenységekre és zöldfelület-rehabilitációra is.

A szeptember utolsó napjaiban a kanadai Yarmouthban megrendezett négynapos szimpóziumon és díjátadón mindkét városunk kis létszámú delegációval képviseltette magát.

Mindkét településünk a legmagasabb, ötvirágos minősítést, és ezen felül bronzérmet szerzett a versenyben, ezentúl pedig különdíjakkal büszkélkedhetnek.

A magyar delegáció a díjátadón (balról jobbra): Bozai István, Bozai-Tóth Boglárka, Bocsi Andrea, Kismoni László, Staár Katalin és Ács Edina

Fotó: turizmus.com

Mosonmagyaróvár elnyerte a „Közösségépítésért járó nemzetközi különdíjat", amelyet az évek óta tudatosan végzett közösségformálásért és a települési értéktárba is bejegyzett „Apró kezek, csodakertek" elnevezésű gyermek kertépítő versenyért vehetett át Staár Katalin, az önkormányzat Társadalmi Kapcsolatok Bizottságának elnöke.

Székesfehérvárról Bozai István városgondnokot érte a megtiszteltetés, hogy az „Ifjúság bevonásáért járó nemzetközi különdíjat" átvehesse a városban folyó sport- és ifjúsági zöldprogramok, környezetvédelmi tevékenységek miatt.

Külön elismerésben részesült a „Mesés kiskertek" elnevezésű székesfehérvári gyermek kertépítő verseny, amelyet a zsűri egyedülállónak talált.

A két gyermek kertépítő verseny különlegességét mutatja, hogy Bocsi Andrea, a verseny magyarországi és európai képviselője felkérést kapott a CIB elnökétől, hogy külön prezentációban mutassa be a gálán a két versenyt, amelyekkel kapcsolatban már több érdeklődés is érkezett Kanadából.

Magyarország ezeréves települései külön prezentációban mutatkozhattak be a szimpózium résztvevőinek, ahol imázsfilmjeik nagy sikert arattak – tájékoztatta szerkesztőségünket Bocsi Andrea.