Ökopark, madárles és kerékpáros turizmus a Zagyva-mentén

Szerző: Mentusz Károly

Forrás: turizmus.com

 2020. január 23. 17:39

Zagyvarékas, Újszász és Szászberek önkormányzata közel 200 millió forint pályázati támogatást nyert el turisztikai fejlesztésekre a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program keretében.

A Zagyva ökopark elnevezésű projekt célja, hogy a térség természeti örökségét még inkább megismertessék az érdeklődőkkel – tájékoztatta a turizmus.com-ot Karancsi Tamás, a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Területfejlesztési Ügynökség Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója.

Az érintettek arra törekednek, hogy a turisták a látványosságokat felfedezve és a bővülő szolgáltatásokat igénybe véve még több időt töltsenek el ebben a térségben.

 

A túraútvonal állomásai

A fejlesztés kiindulópontja a Zagyvarékas központjában levő tájház lesz, ahová kerti házacskát és kerékpártárolót létesítenek. Ezt követi az állatsimogató, amely mellett fedett és nem fedett kerékpártárolókat szerelnek fel. A közelben látogatóközpont is nyílik, ahová modern, érintőképernyős, interaktív táblát helyeznek ki. A közeli gát a zagyvarékasi Zagyva-híd lábához vezet, ahol fitneszpályát alakítanak ki.

A túraútvonal az úgynevezett Kisszögben folytatódik, ahol az érdeklődőket pihenő-, illetve táborhely, valamint egy csónak- és eszköztároló várja majd. Ezek kialakításához felújítják a vizesblokkot és akadálymentesítést is végeznek.

Három Zagyva-menti településen valósulnak meg turisztikai fejlesztések

Fotó: Pixabay

A Kisszög közelében, Szászberek külterületén található úgynevezett Bogárzóban pihenőhelyet és madárlest hoznak létre. A sportpálya és környéke fejlesztését fitneszpálya, továbbá három kiülő és kosárhinta jelzi majd, a sportcsarnok mellett pedig egy műfűvel borított multifunkcionális pálya létesül.

A túraútvonal mentén a következő állomás Újszász lesz, ahol a parkerdőbe látogatókat az Orczy-pihenő várja két bemutatótáblával. Az elképzelések szerint madármegfigyelőt és erdei tornapályát is létrehoznak.

 

Vízi sportok és nyugi park

A Zagyva folyó partján elhelyezkedő parkerdőhöz a tervek szerint mobil hidat telepítenek. Az övezetben szeretnék kialakítani az úgynevezett „nyugi parkot” is, ami a 60 év fölöttieknek kínál majd aktív kikapcsolódást.A projektgazdák a Zagyva közelségét kihasználva a vízi sportolás népszerűsítésére kenukat, kajakokat vásárolnak. Annak feltételeit is megteremtik, hogy a turisták mind a három településen használhassák a kerékpárokat. A konzorcium tagjai a különböző rendezvényekhez két mobil színpadot és sörpadokat is létesítenek. Az útvonal kialakítása során a szakértők több önálló programelemet és kapcsolódó rendezvényeket, így időszakos kiállításokat, találkozókat, vetélkedőket, szünidei ajánlatokat is terveznek.