Olaszországban megemlékeztek a járvány egy évvel ezelőtti kezdetéről

Forrás: MTI

 2021. február 21. 08:23

A „fehér köpenyesek” napját tartották szombaton az olasz kórházakban, és emlékhelyet avattak az új koronavírus-járvány halálos áldozatainak a lombardiai Codognóban, ahol tavaly február 20-án azonosították az első olaszországi Covid-beteget.

A kórházakban az orvosok és a betegek a halottakról emlékeznek meg ezen a napon, amelyet mostantól minden év február 20-án meg fognak tartani. A központi esemény helyszíne a lombardiai Codogno volt, ahol egy kerttel körbevett emlékhelyet avattak fel.

Az első betegként regisztrált, 38 éves Mattia Maestrin egy aneszteziológus kérte vírusteszt elvégzését, mert szokatlan erejű tüdőgyulladás jelentkezett nála. A laboratóriumi eredmények február 20-án este kaptak megerősítést Milánóból.

Codogno kórházát azonnal lezárták, a polgármester karantént rendelt el, a hadsereg gyűrűbe fogta a várost. Olaszország és Európa így szembesült azzal, hogy az új koronavírus-járvány megérkezett erre a kontinensre is.

Február 20-tól kezdve a betegek és a halottak száma folyamatosan nőtt. Mattia több hetet töltött intenzív osztályon, de meggyógyult. Felesége is átvészelte a fertőzést, de a családjában volt halálos áldozat.

A lombardiai Codogno kórházában egy éve azonosították az első olaszországi Covid-beteget

Fotó: 123rf.com

Codogno polgármestere, Francesco Passerini elmondta, hogy a február 21-ére virradó éjszakán őt is riadóztatták: „Azt gondoltam, baleset történt, sose gondoltam volna, hogy nálunk lesz az első azonosított beteg, pedig másnapra már százan voltak fertőzöttek”. A polgármester hozzátette, hogy az első hónapban 154-en haltak meg, szemben azzal, hogy máskor járványban sincs ötvennél több halott.

Egy év alatt közel három millióan betegedtek meg, a halottak száma éppen pénteken lépte át a 95 ezret. Az elhunytak többsége nyolcvan év feletti volt, akikkel szinte elvesztett egy generációt az öregedő lakosságú Olaszország.

De több mint háromszáz orvos is meghalt hivatása teljesítése közben. „Az első napokban azt hittük, mindenünk van, elegendő szakmai tapasztalatunk és védőfelszerelésünk, hiszen vírussal már korábban is volt dolgunk. Akkor döbbentem rá, hogy miről van szó, amikor a kórház kápolnájában kellett elhelyezni a lélegeztető gépeket, majd a koporsókat” – mondta Fabrizio Pregliasco virológus, a milánói Galeazzi kórház orvosa.

Szombaton emlékezést és egyben tüntetést tartottak Alzano Lombardo lakosai, akik tavaly feljelentést tettek a helyi kórházak, idősotthonok késői lezárása miatt. Azt hangoztatták, hogy időben cselekedve a Giuseppe Conte vezette kormány elkerülhette volna, hogy a járvány „cunamiként” söpörjön végig az idős korosztályon.

Roberto Speranza egészségügyi miniszter az évfordulón azt hangoztatta, hogy a járvány elleni „küzdelem még nem ért véget, még nem győztünk, de az oltóanyag reményt ad”. A tárcavezető szerint az egészségügyi rendszer „borzalmas” évet élt át, ezzel együtt köszönetet mondott az olaszoknak az összefogásért és erőfeszítéseikért a nehéz időkben.

A vírusmutációk erőteljes terjedése miatt vasárnaptól az olasz tartományok felében megszigorítják a korlátozásokat. A régiók azonnali egyeztetést szorgalmaznak az új kormánnyal az ország esetleges ismételt zárlatáról.