Pannonhalmi nyár levendulával

Forrás: turizmus.com

 2019. június 24. 13:35

Az ezeréves Pannonhalmi Főapátság hangulata minden évszakban magával ragadó. A Levendulanapokon például különleges ízekkel, illatokkal és élményekkel gazdagodhatunk az apátsági gyógynövénykertben.

Június 24. és július 7. között Pannonhalmán minden a francia levendula körül forog – legyen az könnyűzenei koncert, szórakoztató foglalkozás, kulináris élmény, szerzetesi előadás vagy egy hűsítő séta az arborétum ösvényein.

Az újdonságnak számító Szedd magad! szüret során például idén haza is vihetjük a saját kézzel aratott levendulánkat a saját aratózsákunkban.  A változatos programoknak köszönhetően itt minden korosztály megtalálhatja a kedvére valót. Készíthetnek például levendulakoszorút frissen szedett levendulából és lila-fehér filckosárkát a teaház mellett. Gyógynövényes játékokkal és szappanbuborék-fújással várják a kisebbeket is.

Június 24. és július 7. között Pannonhalmán minden a francia levendula körül forog

Fotó: hellogyor.hu

A Főapátság világörökségi védelmet élvező természeti környezete – az arborétum, a Boldog Mór-kilátó, a Lombkorona tanösvény – önállóan is felfedezhető egy játékos foglalkoztató füzet segítségével.

Az érdeklődők egy kézművescsoki-kóstoló, egy gyógynövénykerti vezetés és látványlepárlás között Cirill főapát mellett Albin, Konrád és Márton szerzetesek előadásait is meghallgathatják.

A téma mi lenne más, mint a gyógynövények köré épült évszázados hagyományok bemutatása. És ez a hagyomány nem poros, hanem élő és eleven: mi sem bizonyítja ezt jobban, mint a Levendula Sweet Édességnap.

A Pausa Apátsági Kávéház meghívására idén is cukrászmesterek alkotnak gyógynövényes különlegességeket, hagyományos és újszerű desszerteket, édes és sós finomságokat.

A szerzetesi előadásokon túl meghívott vendégek és zenekarok lépnek fel a teaház és a Sankt Gallen-i mintaparcellák közötti téren. Feller Adrienne aromaterapeuta az illatos házipatikáról mesél majd. Arról, hogyan őrizzük meg családunk testi-lelki egészségét és tartsuk meg testünk- lelkünk jó illatát. A programot a Margaret Island és a Hoppáré Zenekar koncertje teszi teljessé.

Pannonhalmán a nyár a levendula ünnepével kezdődik, a Jazznyár hét szabadtéri koncertjével folytatódik, hogy a kortárs komolyzene, irodalom, spiritualitás és művészet augusztus végi fesztiváljával, az ArcusTemporummal zárja a legmelegebb évszakot.

Szeretettel hív és vár mindenkit a Pannonhalmi Főapátság. Immár ezer éve…