Párizsi olimpia: a Szajna vizével továbbra is gondok vannak

Forrás: MTI

 2024. február 27. 14:48

A párizsi olimpia szervezőinek továbbra is gondot okoz a Szajna vizének rossz minősége a folyóra tervezett úszóversenyek miatt.

Az ötkarikás ügyekben jártas insidethegames.biz szerint a főváros tisztségviselői arra hivatkoznak, hogy nem a csatornarendszer hibái jelentik a problémát, hanem az esőzések nyomán válik időnként túlságosan szennyezetté a Szajna.

Ezért nincs is "B terv", és az illetékes hatóságok szerint ha a nyári játékok alatt is kedvezőtlenre fordulna az időjárás, a megoldás az lehet, hogy néhány nappal elhalasztják a nyíltvízi úszók és a triatlonosok viadalainak, illetve az olimpiát követő paralimpia paratriatlonos versenyeinek a rajtját.

Hiába jelentették be egy évvel ezelőtt, hogy gőzerővel folyik a Szajna megtisztítását célzó projekt, a víz minősége komoly esőzések után továbbra is kifogásolható Párizsban

Fotó: 123rf.com

Az olimpia szervezői aggályaik mellett azt is hangsúlyozták, hogy az úszóeseményeket nem akarják máshová áttenni, ragaszkodnak a festői szépségű színhelyhez, s a városi illetékesektől várnak további intézkedéseket a Szajna vízminősége romlásának meggátolására, a vissza-visszatérő szennyeződés megakadályozására.

Tavaly több próbaversenyt is törölni kellett, annyira szennyezett volt a folyó. A Szajnában úszni 1923 óta tilos, de Anne Hidalgo polgármester, a zöld kezdeményezések jeles támogatója megígérte, hogy még az olimpia előtt ő maga is megmártózik a Szajna vizében. Erre azonban még nem került sor.

A párizsi hatóságok kitartanak amellett, hogy a víz minősége fokozatosan javul, de a 2023 júniusa és szeptembere között vett minták egyike sem felelt meg az európai szabványoknak, amelyek az úszáshoz szükséges vízminőségi mutatókra vonatkoznak.

A portál megszólaltatta a nyíltvízi világbajnoki ezüstérmes francia Marc-Antoine Olivier-t, aki úgy nyilatkozott, izgatottan várja, hogy a Szajnában, történelmi helyen versenyezzen.

"Még ha koszos is a víz, szívesebben úsznék Párizs belvárosában, mint egy névtelen vízben" - jelentette ki.

Emlékezetes, hogy tavaly nyáron még arról írtunk, hogy gőzerővel folyik a Szajna megtisztítását célzó projekt, melynek eredményeként nem csupán az olimpiai versenyzők mártózhatnak meg a folyóban, hanem a versenyek után három strandot is megnyitnak a folyó mentén a helyiek és a turisták számára.