Ennyiért sétálhatunk végig a sátoraljaújhelyi Nemzeti Összetartozás Hídján

Forrás: MTI/turizmus.com

 2024. június 05. 12:21

A Nemzeti Összetartozás Napján, június 4-én ünnepélyes keretek között adták át a Nemzeti Összetartozás Hídját Sátoraljaújhelyen. Június 6-tól a nagyközönség is birtokba veheti a Szár-hegyet és Vár-hegyet összekötő, 720 méter hosszú függőhidat.

Az átadáson Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes úgy fogalmazott, hogy a híd nemcsak mérnöki alkotás, hanem jelkép is, maga az összetartozás szimbóluma.

Szamosvölgyi Péter Sátoraljaújhely polgármestere szerint a több mint 720 méter hosszú építmény a „21. század hídja”, amely összeköti a magyarság korszakait és történelmét a jelennel.

A beruházást kivitelező Graboplan-Industrie Kft. ügyvezetője, Varga Tamás ismertette, hogy a terhelési vizsgálatok alkalmával 300 ember súlya alatt a híd 1,2 métert süllyedt lefelé, a téli és a nyári állapot között pedig 2 méter magasságkülönbség jelentkezik majd.

Az átadást követő napon a sátoraljaújhelyi és a sárospataki lakcímkártyával rendelkezők ingyen látogathatják meg a mindennapi látványosságot, amelyen június 6-tól már bárki végigsétálhat az 5 ezer forintos belépő megfizetése után.

Június 6-tól a nagyközönség is birtokba veheti a Szár-hegyet és Vár-hegyet összekötő, 720 méter hosszú függőhidat

Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

Jegyvásárlásra a Vár-hegy parkolójában, a Vár látogatóközpontban van lehetőség, továbbá mind a két hídfőnél lesz egy-egy jegyértékesítő automata, amelyeknél l kizárólag bankkártya használható. A sátoraljaújhelyi, illetve sárospataki lakosok számára 20 százalék kedvezményt biztosítsanak a jegyárakból, amelyet majd a Vár látogatóközpont pénztárában tudnak érvényesíteni a lakcímkártya felmutatásával – írja a boom.hu.

A lap arról is tájékoztat, hogy amennyiben valaki autóval érkezik a híd meglátogatására, akkor két lehetőség közül választhat. Ingyenesen elhelyezheti gépkocsiját a Vár-hegyi parkolóban, ahonnan már csak 300 méter emelkedős szakasz választja el a hídfőtől. Tény, hogy ennek a parkolónak a befogadó képessége meglehetősen korlátozott.

A másik lehetőség, hogy a Zempléni Kalandpark libegőjének alsó állomására érkezik (Sátoraljaújhely, Torzsás utca 25.) az autós, ahol nagyobb parkoló áll a rendelkezésére. Onnan a Magas-hegyi libegővel a középső állomásig kell utazni, majd átszállni a Szár-hegyi libegőre. A Szár-hegyen pedig mintegy tíz perc séta a hídfő.

Időkorlát nincs a hídon, de 300 főnél többen nem tartózkodhatnak egyszerre a híd zónáján belül

Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

Azt is érdemes tudnia a látogatónak, hogy időkorlát nincs a hídon, viszont 300 főnél többen nem tartózkodhatnak egyszerre a híd zónáján belül,amelyet egy számláló fog mutatni mindkét oldalon. Ha valamelyik kapun kilép a vendég, a hídra való visszatéréshez újabb belépőjegy megvásárlása szükséges.

Korábbi hírünkben beszámoltunk róla, hogy igazán „szédítő élmény” végigsétálni a rekorder építményen.