Balatoni város lett 2023 legnépszerűbb vidéki turisztikai célpontja

Forrás: turizmus.com

 2024. február 14. 14:35

Országos átlag feletti eredménnyel zárta a tavalyi évet a siófoki turizmus. A balatoni város a főszezon mellett erősödő tavaszi és őszi forgalomról, valamint külföldi vendégszám-növekedésről számolt be, és 2023 legnépszerűbb belföldi vidéki turisztikai célpontja lett.

A KSH adatai szerint a Balaton régió települései közül 2023-ban az összes vendégéjszakaszámot tekintve Siófok lett az első 1,3 millió vendégéjszakával, majd Hévíz (1 millió), Balatonfüred (874 ezer), Zalakaros (725 ezer) és Keszthely (301 ezer) következik – adta hírül lapunkhoz eljuttatott közleményében a siófoki önkormányzat.

Rózsakert a siófoki kikötőnél

Fotó: Siófok Guide

 

 

A város országos összehasonlításban is jól teljesített, a KSH adatai alapján 2023-ban Budapest (13,5 millió) után Siófokon keletkezett a legtöbb vendégéjszaka, majd Hajdúszoboszló, Hévíz és Balatonfüred következett. A siófoki vendégéjszakák száma 20 százalékkal haladja meg a 2019-es év hasonló időszakának eredményét és 1 százalékkal marad csak el a 2022-es eddigi abszolút rekord év eredményétől – tudatták.

A műemlék Víztoronyban működő Siófoki Tourinform irodát több mint 42 ezren keresték fel 2023-ban, 25 százalékkal többen, mint 2019-ben és 7 százalékkal többen, mint 2022-ben. A nyári újranyitást követően kiállítótérként és kilátóként üzemelő emblematikus épületbe közel 30 ezer látogató érkezett a májusi megnyitás és december közti időszakban. A nyári időszakban kedvezett az idő a városlátogatásoknak, egyéb szabadidős tevékenységeknek, sokkal többen voltak kíváncsiak a város és a környék kulturális értékeire, gyermekeknek és családoknak szóló attrakcióira.

A Siófoki Tourinform dolgozóinak tapasztalatai alapján Siófok legfontosabb küldő országai Németország mellett idén Csehország, Szlovákia és Lengyelország voltak.Sokan érkeztek vonattal, kihasználva a kedvezményes és online konstrukciókat, valamint az idei fesztiválszezon is jelentős többletet generált a vendégéjszakák számában.