Azahriah és Halott Pénz a SopronFest fellépői között

Forrás: turizmus.com

 2024. április 17. 09:25

Nemcsak új, de minden elemében újszerű, „urbán fesztivál” születik Sopronban – emelik ki a SopronFest szervezői. A soproni utcák, terek, klubok, éttermek, kávézók, illetve a fő helyszín, a Lővérek különleges hangulattal és szokatlanul pezsgő élettel telik meg május 11. és 19. között.

A SopronFest idején, május 11. és 19. között, 3 + 7 napon keresztül városszerte közel 100 helyszínen 300 program, a Lővérekben pedig számos színpad várja a helyieket és a fesztiválozó turistákat az egész országból. Sopron ma már Budapestről autóval és vonattal egyaránt közel 2 óra alatt elérhető, így azoknak is jó szívvel ajánlott egy soproni kirándulás, akik a pünkösdi hosszú hétvégét, vagy akár csak egyetlen napot töltenének a Hűség Városában. A példátlan zenei kínálat mellett gasztronómia, podcast-beszélgetések, közel harminc kiállítás, túrák, irodalom, mozi, borkóstolók és sörnapok is szerepelnek a SopronFest étlapján.

Azahriah, aki közterületi szobor-széket is kap a szervezőktől és a Halott Pénz az év első felében csak itt ad koncertet, Korda György és Balázs Klári pedig elsőként jelentette be, hogy a jubileumi koncertturné kiemelt állomásaként a Lővér Nagyszínpadon lépnek fel.

A Halott Pénz lesz a SopronFest egyik fellépője

Fotó: SopronFest

 

A SopronFest keretében egy új erdő is születik, amelyben Áder János volt köztársasági elnök is aktív szerepet vállal. A Hűség Városa című csoportos kiállítás mellett a belvárosban működő művésztelepen neves művészek óriási szív alakú alkotásokat készítenek. A Lővérekben a koncertek közben egy 30 méter magas toronyból csúszhatnak végig a terület fölött a közönség arra vállalkozó tagjai, de az óriáskerék tetejéről is megcsodálható a panoráma. Trabantokkal és vezetett túrákkal lehet felkeresni az egykori Vasfüggöny nyomvonalát, de még a sopronkőhidai Börtön is programmal várja a vendégeket.

A SopronFest egyediségét mutatja az is, hogy a szervezésben a város vendéglátói, szervezői is aktív szerepet vállaltak, a fenntarthatóság jegyében a szervezők pedig törekednek arra, hogy amit csak lehet, helyi partnerekkel, beszállítókkal oldjanak meg. A fesztivál egyik eleme a Telekom PodcastFest, amely hét helyszínen több mint húsz beszélgetéssel és előadással várja a közönséget.

A város polgármestere a SopronFest apropóján kitüntetést ad át Ef Zámbó Istvánnak és Kovács Attilának. A programok már május 11-én elindulnak, a pünkösdi hétvégére hatvanezer vendéget várnak Sopronba. Kedvezményes jegyek május 1-ig kaphatók.