Azahriah szoborszék, ingyenes kiállítás és művésztelep is lesz az idei SopronFesten

Forrás: turizmus.com

 2024. május 08. 09:46

A SopronFest keretében közel 30 kiállításon vehetnek részt az érdeklődők, melyek közül az egyik legizgalmasabb „A Hűség Városa” című csoportos tárlat. A tárlat egyik kiállító művésze a fesztivál alatt egy Azahriah-nak készített szoborszéket is átad.

Bereczki Kata, Bukta Imre, Ef Zámbó István, Labrosse Dániel, Sibitka Panni, Soós Nóra és Weiler Péter legaktuálisabb alkotásaikat éppúgy bemutatják, ahogyan több évtizedes, korábban sohasem, vagy csak nagyon ritkán látott remekműveiket is. A kiállítás a soproni Liszt Központ Munkácsy termében május 12. és május 20. között ingyenesen látogatható, a művészek több alkalommal tárlatvezetést is tartanak.

A tárlaton bemutatott közel 70 alkotást látva az eklektika és az egységesség egyszerre fogalmazódik meg a látogatóban, az a fajta szabadság és frissesség járja át a Munkácsy terem falait, amely a kiállítás apropójául szolgáló fesztiválokra jellemző igazán. A hűség szelleme mindvégig „ott van a levegőben" akkor is, amikor a kiállításon szemlélődünk, vagy éppen akkor, amikor a Hűség Városa ódon utcáin barangolunk. A művészek mindegyike egy-egy személyes gondolattal is készült arról, számukra mit jelent a hűség? Erre a kérdésre a látogatóknak is lesz lehetősége válaszolni és a kiállítás „üzenőfalán" megmutatni a többi vendégnek.

Május 11-én kezdődik a SopronFest

Fotó: SopronFest

 

 

Új szoborszéket kap a város

A Munkácsy-díjas szentendrei művész, Ef Zámbó István évtizedek óta nemcsak Szentendre, de Sopron büszkesége is. Az általa tervezett színes szoborszékek utcákon, tereken és éttermek teraszain emlékeztetnek arra, hogy a legnagyobb világsztárok közül kik fordultak már meg Sopronban. Idén, a SopronFest alkalmából Azahriah-nak készített egy szoborszéket, amelyet május 18-án, a koncertje napján vesz majd át a fiatal sztár. A Sopronért tett sok-sok fáradozásért most Farkas Ciprián, Sopron polgármestere tünteti ki Ef Zámbó Istvánt.

 

Művésztelep a Várkerületen

Május 16-tól a képzőművészek Sopron belvárosában, a Mária-szobor tövében felépülő művésznegyedben a közönség előtt alkotnak. A kezeik nyomán megszülető hatalmas, szív alakú szobrok, a hűség szimbólumai. Ezeket jótékony céllal értékesítik, és a tervek szerint a jövőben Sopron intézményeit díszítik majd. Arról, hogy az egyes művekből befolyt bevételből milyen ügyeket támogatnak a vásárlók, maguk az alkotók döntenek.

A SopronFest idején, május 11. és 19. között városszerte 75 helyszínen 300 program várja az érdeklődőket. Többek között fellép a Kispál és a Borz, Halott Pénz, Azahriah, Kruder & Dorfmeister és Alle Farben is.