Videón, ahogy narancssárga porral szórja be a Stonehenge szikláit két klímaaktivista

Forrás: MTI/turizmus.com

 2024. június 21. 13:34

Narancssárga porral szórta be Stonehenge szikláit két környezetvédelmi aktivista szerdán.

A dél-angliai ősi kultikus emlékhelynél a fosszilis üzemanyagok használata ellen küzdő Just Stop Oil nevű környezetvédő csoport tagjai hajtották végre a figyelemfelkeltőnek szánt akciót.

A szervezet által közzétett videófelvételen az látszik, hogy a két aktivista odarohan az emlékhely kőoszlopaihoz, és nagy nyomású poroltókból narancsszínű port szór a sziklákra.

Az akciót több látogató igyekezett megakadályozni, majd a rendőrség őrizetbe vette a két embert.

A felvételen az is látható, hogy a szervezet által Rajan és Niamh néven említett két aktivistát négy rendőr megbilincselve elvezeti, majd egy rendőrségi furgon elszállítja őket.

A videóhoz mellékelt közlemény szerint a Just Stop Oil a csütörtöki nyári napforduló elé időzítette az akciót.

Narancssárga port szórtak a Stonehenge szikláira

Fotó: Just Stop Oil

 

Az évnek ezen az éjszakáján rendszerint több ezren gyűlnek össze Stonehenge szikláinál a Londontól 120 kilométerre délnyugatra, Salisbury városának közelében fekvő fennsíkon, várva a csillagászati nyár első napfelkeltéjét.

A Just Stop Oil szerdai közleménye szerint az aktivisták által használt por kukoricalisztből készült, "amelyet majd lemos az eső".

Az évben nem ez az első ehhez hasonló eset. Februárban egy klímaaktivista csoport vörös port szórt az Amerikai Egyesült Államok alkotmányát tartalmazó tárolóra.

2021-ben elkezdődött a Stongehenge restaurálása, amelyek célja, hogy az ősi építmény az elkövetkező generációk számára is lenyűgöző élményt nyújtson.