Szarvasbőgéstúrák Gemencen

Forrás: turizmus.com

 2019. augusztus 23. 09:18

Bárki meghallgathatja a gímszarvas bikák koncertjét a Gemenc Zrt. által szervezett szarvasbőgés-hallgató túrákon augusztus 30. és szeptember 14. között.

Lovas fogattal és kisvasúttal lehet megközelíteni azokat az erdőrészleteket, amelyek közelében jelentősebb gímszarvasbőgés várható.

Az érdeklődők megtapasztalják a szarvasbikák bőgésétől zengő erdő különös hangulatát

Fotó: Gemenc Zrt.

Az erdőgazdaság egyedi programmal és felkészült szakemberekkel, túravezetőkkel várja mindazokat, akiket a szarvasok nászát hirdető gímszarvasbikák különleges bőgése érdekel. A Gemenc Zrt. Ökoturisztikai Központjából, Pörbölyről 17.30-kor indulnak a túrák.

A kalandra vágyók először egy „Gímvallatás" elnevezésű programon hullajtott agancs és bőgőkürt bemutatón vesznek részt, majd Mosonyi Szabolcs „A gemenci szarvasok" című természetfilmjét tekintik meg.

Mit olvashat ki a szakember a hullajtott agancsokból, hányféle bőgő hangot hallhatunk az erdőben, hogyan élnek a gímszarvasok? Ezekre a kérdésekre is válaszokat ad a kirándulást vezető szakember az előadása során.

Ezt követően 18:30-kor indulnak a csoportok kisvasúttal a Gemenci erdő rengetegének „leghangosabb" erdőrészletébe, ahol megtapasztalják a szarvasbikák bőgésétől zengő erdő különös hangulatát. Mindezek után várhatóan 20:30 körül érkeznek vissza a túrázók a kiinduló állomásra.

A túrákon való részvételt gyerekek részére az erdőgazdaság általában nem ajánlja, hiszen ezek az események több órásak és csak akkor eredményesek, ha a látogatók végig csendben figyelnek. A Gemenc Zrt. ugyanakkor fontosnak tartja a természet megszerettetését, megismertetését és a környezeti nevelést, ezért egy alkalommal, 2019. szeptember 13-án külön a gyermekeknek szánt túrát szervez az erdei vasút egyik megállójánál Lassiban, ahol kézműves foglalkozások is várják a csendes hallgatózást hamar megunó kicsiket.

A program szervezői a túrákra csak előzetes bejelentkezés alapján tudják fogadni a kirándulókat.

A Gemenc Zrt. egyébként több fejlesztéssel is igyekszik szolgálni a turizmust.

Info: http://turizmus.gemenczrt.hu/