Szeptembertől korlátozzák az Akropolisz óránkénti látogatószámát

Forrás: turizmus.com

 2023. augusztus 03. 10:19

Jövő hónaptól kezdve Athénban óránkénti belépési korlátot vezetnek be az Akropolisznál, így napi 20 ezer főben maximalizálják a látogatószámot.

Ahogyan korábban már beszámoltunk róla, az Akropoliszon egyre nagyobb méretet öltött a túlturizmus, ezzel kapcsolatban pedig már az UNESCO-t támogató World Heritage Watch is aggodalmát fejezte ki.

Most a görög kulturális miniszter, Lina Mendoni bejelentette, hogy szeptembertől napi 20 ezer főben maximalizálják a látogatószámot és óránkénti belépési korlátot vezetnek be, ezzel megakadályozva a túlzsúfoltságot az ókori épületegyüttesnél. Naponta általában 23 ezer ember szorong a műemlékegyüttesnél, ráadásul a nagy csoportok többnyire egyszerre, délelőtt ejtik meg látogatásukat – írta meg az Independent.A belépési korlátok próba jelleggel szeptember 4-től lépnek életbe, véglegesen pedig 2024. április 1-jétől tervezik bevezetni őket. A miniszter elmondása szerint a szervezetett túrákkal vagy tengerjáró hajókkal érkezők – akik a napi látogatószám 50 százalékát teszik ki – átlagosan 45 percet töltenek el a helyszínen, azonban a látogatások időtartamát nem szándékozzák korlátozni.

Naponta maximum 20 ezer látogatót engednek majd be az Akropoliszhoz

Fotó: 123rf.com

 

Reggel 8 és este 8 között eltérő számú vendéget engednek be óránként, például reggel 8 és 9 között 3000, a következő órában, 9 és 10 között már csak 2000 látogató léphet be az Akropoliszba.

Lina Mendoni elárulta, hogy más ókori látnivalók esetében is hasonló korlátozásokat fognak bevezetni. Az Akropoliszról szóló döntés az utazásszervezőkkel folytatott konzultációkat követően született meg.