Szerdától hat hétre lezárják Írországot

Forrás: turizmus.com

 2020. október 20. 14:20

Az ír kormány szerda éjféltől életbe lépteti az úgynevezett 5-ös szintű szabályozást, amely gyakorlatilag az ország szinte teljes lezárását jelenti.

Wales után Írország is szigorú korlátozásokat vezetett be a koronavírus-járvány terjedése miatt. Micheál Martin ír kormányfő bejelentette, hogy hat héten át, december elsejéig lesz érvényben az 5-ös szintű szabályozás.

Csütörtöktől mindenkit arra kérnek, hogy aki tud, otthonról dolgozzon, csak az egészségügyi és szociális ágazatok dolgozói menjenek be a munkahelyükre. A munkavégzésen kívül csak kocogni vagy sétálni mehet el maximum 5 kilométerre az otthonától mindenki. Aki megszegi a szabályt, megbüntetik – foglalta össze a bejelentett változásokat cikkében az Irish Times.

Kilkenny utcakép. Hat hétre bezárnak az ír bárok és pubok, az éttermekből csak elvitelre lehet ételt rendelni

Fotó: 123rf

A lakosság nem fogadhat látogatókat az otthonában, még a kertjében sem, kivéve a szélesebb értelemben vett háztartásokat. Az emberek a barátaikkal, ismerőseikkel kültéren, például egy parkban találkozhatnak, egy háztartás tagjai maximum egy másik háztartás tagjaival jöhetnek össze így.

Nagyobb létszámú eseményt nem lehet tartani, kivéve a maximum 25 fős esküvőket és a maximum 10 fős temetéseket. Minden kül- és beltéri rendezvényt betiltottak, nem lehet konferenciákat, koncerteket, színházi előadásokat tartani. A múzeumok, galériák és kulturális látványosságok mind bezárnak. A parkok és a játszóterek nyitva maradnak. Az iskolákat nem zárják be.

A csoportos edzések megtartása is tilos, csak egyénileg lehet edzeni, bezárnak az edzőtermek és uszodák. Az elit sporteseményeket, valamint a lovas- és agárversenyeket zárt kapuk mögött rendezik meg.

A bárok, éttermek csak elvitelre szolgáltathatnak, a diszkók és a kaszinók bezárnak, a szállodák csak nem-turisztikai céllal érkező vendégeket fogadhatnak.

Az élelmiszer-, műszakicikk- és vegyesboltok, gyógyszertárak mellett a benzinkutak, drogériák, állateledelboltok, mosodák, posták és bankok tarthatnak nyitva. Miséket csak online tartanak.

Azt is kéri az ír kormány a lakosságtól, hogy kizárólag maszkban és csak a legszükségesebb esetben vegyék igénybe a tömegközlekedést, lehetőleg gyalog vagy kerékpárral közlekedjenek. A tömegközlekedési járművek számát és a járatok gyakoriságát 75%-kal csökkentik.

A szigorú intézkedések célja, hogy „az ország összeszedje magát, és képes legyen értelmes módon megünnepelni a karácsonyt" – mondta az ír kormányfő.

Írországban az elmúlt 24 órában 1031 új koronavírus-fertőzöttet regisztráltak, a fertőzöttek száma a járvány megjelenése óta eléri az 50 993-at, és 1852-an hunytak el a betegségben.