Már tudjuk, mikor rendezik jövőre a 30. Sziget Fesztivált

Forrás: MTI / turizmus.com

 2023. augusztus 16. 08:56

A Szigeten idén 420 ezren buliztak, 30 ezerrel kevesebben, mint tavaly. A szervezők bejelentették a jövő évi jubileumi, 30. fesztivál időpontját, amire egy különleges jegyakcióval már pár nappal a fesztivál zárása után bebiztosíthatjuk helyünket.

Akik már többször jártak a Szigeten, azok idén nagy változásokra csodálkozhattak rá. A programkínálat színesebb volt, mint valaha, ahogy a Sziget látványvilága is visszakapta régi fényét és szolgáltatásaiban is nagyot újított. Szebbek lettek a színpadok, visszatértek az izgalmas dekorelemek, az Art of Freedom lenyűgöző alkotásai is, de még az újonnan telepített konténer WC-k is, mint megannyi látványelem illeszkedtek be a fesztivál megjelenésébe. Soha ekkora kínálattal és ilyen kényelmi szolgáltatással nem állt elő korábban a fesztivál vendéglátása, és a kempingek szolgáltatásai is nagyobb változatosságot mutattak.

A Szigeten idén 420 ezren buliztak

Fotó: Sziget Fesztivál

„Nagy vízválasztó volt az idei év a Sziget történetében. Sikerült egy nagyot lépve, a vendégélmény fokozásával újraértelmezni a Sziget életérzést úgy, hogy a fesztivál sokszínű programkínálata is formálódott a hazai és egyre bővülő nemzetközi közönség igényeihez" – mondta Kádár Tamás. – Örömmel nyugtáztuk, hogy a tavalyi, még a pandémia nyűgjeit nyögő év után mennyire nagy az érdeklődés a Sziget iránt. Idén sem panaszkodhatunk a látogatószámra, és bízunk abban, hogy a megújulás hírét sokan viszik majd szét szerte a világban" – tette hozzá Kádár, aki azt is elmondta, hogy a  Sziget végéig valamivel több mint 420 ezer összlátogatóval számolnak.

"A két kimaradt szezonban Európában hatalmas volt a várakozás a szórakozásra, így amikor 2022-ben végre újra el lehetett menni bulizni, mindenhol tömegesen indultak neki az emberek. A tavalyi Szigetre olyanok is sokan eljöttek, akik még 2019 végén vették meg a jegyüket, és aztán csaknem három évet kellett várniuk, de megtették" - fejtette ki Kádár Tamás.

Azt még nem tudta megmondani, nyereséges lett-e az idei fesztivál a Sziget Zrt.-nek, a végleges számokat még számos egyéb, többek között a vendéglátóipari forgalom is befolyásolja, sok információ még nem áll rendelkezésre.

A szerda hajnalban zárult hatnapos rendezvénynek idén nem volt teltházas napja (a péntek az Imagine Dragonsszal és a keddi zárás Bille Eilishsel közel állt hozzá), de minden napra jutott legalább egy világsztár, mások mellett a Florence + The Machine, David Guetta, a Mumford & Sons és Macklemore.

Az MTI kérdésére Kádár Tamás azt mondta, átlagos magyar pénztárcával magasak voltak az árak a Sziget vendéglátóipari egységeiben, ugyanakkor szerinte bevált az a lépésük, hogy minden helyen egy-egy főételért kötelezően legfeljebb 2500 forintot kérhettek.

Az Imagine Dragons múlt pénteki koncertje után a sokak által vártnál jóval lassabban zajlott a több tízezres tömeg kiengedése a hetven éve épült, acélszerkezetes K-hídon, utóbbi érezhetően meg is ingott.

"A híd kérdése nem a mi hatáskörünk, hanem a fővárosé, ugyanakkor mindent el fogunk követni annak érdekében, hogy a hidat felújítsák. Létezik egy kiengedési protokoll, amit be kell tartanunk, egy időben csak limitált létszámú embert szabad ráengedni a K-hídra.

Ha veszélyhelyzet lép fel, a Hajógyári-szigetről kivezető másik hidat, a H-t is használhatjuk, akár a kivezető gyalogosforgalmat is arra tudjuk terelni, de idén erre nem volt szükség. Nem tudjuk, jelenleg hogy áll a K-híd esetleges felújításának ügye, a Sziget nem kevés pénzt fizet a fővárosnak a terület bérléséért, ez jó alap lehet" - hangsúlyozta Kádár Tamás.

A jövő évi rendezvénnyel kapcsolatban a főszervező azt mondta, szeretnék, ha a hosszú bérlettel érkezők számaránya magasabb lenne, és valamivel több bérletet, mint napijegyet adnának el.2024-ben augusztus 7–12. között tartják a 30. Sziget Fesztivált, amelyre egyfajta jubileumi ajándékot is bejelentett a főszervező. „Ebből az alkalomból augusztus 17-én este 8-tól, 48 órán keresztül nagyon különleges áron vásárolhatnak a Szitizenek 6 napos bérletet vagy VIP bérletet, de készülünk egy új bérlet verzióval a 21 éves vagy annál fiatalabb látogatóinknak is" – mondta Kádár, hozzátéve, hogy a részletek miatt érdemes a Sziget weboldalát és social felületeit árgus szemekkel figyelni.