Szlovákia elismeri a magyar oltási igazolványt, és az orosz, kínai vakcinát is

Forrás: MTI/turizmus.com

 2021. június 07. 16:45

Szlovákia el fogja ismerni a magyar oltási igazolványokat, illetve elfogadja a koronavírus elleni orosz és kínai oltóanyaggal végzett oltásokat is – jelentette a TASR szlovák közszolgálati hírügynökség hétfőn, Martin Klus szlovák külügyi államtitkár bejelentésére hivatkozva.

Szlovákia ezt már jelezte is Magyarországnak – mondta tette hozzá Klus.

A mostani bejelentést megelőzően, a Körkép.sk szlovák hírportál már május végén azt írta, hogy a szlovák egészségügyi miniszter aláírta a védettségi igazolások kölcsönös elismerését Szlovákia és Magyarország között, Gyimesi György szlovákiai parlamenti képviselő Facebook-bejegyzése alapján. Ezt azonban utóbb nem erősítette meg az egészségügyi minisztérium.

Pár nappal később, június elsején a Paraméter.sk a szlovák külügyminisztérium tájékoztatására hivatkozva azt írta, „szakmai szinten” folynak az egyeztetések Szlovákia és Magyarország között az oltási igazolás kölcsönös elismeréséről. A lap akkori információi szerint a problémát az jelenti, hogy a magyar védettségi igazolványon nem szerepel az oltás típusa, és csak az első oltás dátuma van rajta feltüntetve. Emellett szinte az oltottakkal teljesen azonos védettségi igazolványt kapnak azok is, akik nincsenek beoltva, de átestek a betegségen.

Az MTI tudósítása szerint Ivan Korcok szlovák külügyminiszter ugyancsak a koronavírus elleni oltások témájában nyilatkozva ma azt mondta: országa várhatóan minden külföldi esetében el fogja fogadni az orosz Szputnyik V vakcinával elvégzett oltást, tekintettel arra, hogy az orosz oltóanyag Szlovákiában is engedélyezve van és azt Magyarországon is használják.

Szlovákia minden, Magyarországon alkalmazott vakcinát elfogad majd

Fotó: 123rf.com

Szlovákiában a koronavírus elleni oltóprogramban hétfőtől kezdték használni a Szputnyik V orosz vakcinát, korábban csak a Pfizer/Biontech, a Moderna és az AstraZeneca oltóanyagait használták. Az ország még márciusban kétmillió adag Szputnyik V oltóanyag vásárlásáról kötött szerződést, ebből eddig 200 ezer adagot szállítottak le.

A Szputnyik V beszerzése kapcsán korábban több hétig tartó, kormányátalakításhoz vezető válság is kialakult a négypárti szlovák koalícióban, amelynek két kisebb, liberális pártja ellenezte azt. Az oltóanyagot – amelyről a szlovák gyógyszerfelügyelet (SÚKL) különböző okokra hivatkozva hónapokig nem adott ki teljes körű szakvéleményt – végül Magyarország segítségével sikerült bevizsgáltatni.

A mintegy öt és fél millió lakosú Szlovákiában a Nemzeti Egészségügyi Információs Központ (NCZI) adatai szerint hétfőig a legalább egy oltást már megkapott beoltottak száma 1 millió 821 ezer volt, közülük közel 952 ezren már a második oltásadagot is megkapták.