Ezek lesznek az idei tél újdonságai a szlovák síterepeken

Szerző: Pintér Tünde

Forrás: turizmus.com

 2023. október 26. 09:30

Szlovákia már a télre készül, hamarosan megkezdődik a síbérletek árusítása és november 17-én a Tátrai Jégtemplom is megnyitja kapuit. Az Alacsony- és a Magas-Tátra síterepei az idei szezonban is remek pályákkal, vonzó szolgáltatásokkal és friss fejlesztésekkel várják a Magyarországról érkezőket.

A gazdag téli kínálatot és új attrakciókat a Szlovák Turisztikai Hivatal hagyományos, szezonnyitó rendezvényén mutatták be a régiók képviselői. Az október 25-i, telt házas eseményen Soňa Jelínková képviselet-vezető és Michaela Pánisová-Ležáková, a budapesti Szlovák Intézet igazgatója köszöntötte a résztvevőket.

 

Sokoldalú Magas-Tátra

A prezentációk sorát indító Lucia Blašková, a Magas-Tátra Régió Helyi Idegenforgalmi szervezetének igazgatónője hangsúlyozta: a Magas-Tátra Budapestről Kassán keresztül mindössze 3,5 óra alatt elérhető. A régióban aktív termékfejlesztés zajlik, sok újdonsággal találkozhatnak a látogatók. Visszatért például a Tatry Card, mellyel nem csak az attrakciók látogathatók kedvezményesen, a tulajdonosok térítésmentesen használhatják a tömegközlekedési eszközöket és a síbuszokat.

Soňa Jelínková, a Szlovák Turisztikai Hivatal budapesti képviselet-vezetője

Fotó: turizmus.com

A Magas-Tátra ugyan az egyik legjobb síelőhely Szlovákiában, de nem csak a síelőknek biztosít szórakozási lehetőséget – hangsúlyozta a szakember. A turistautakat rendben tartják, népszerű a szánkozás a Tarajkán, a kutyaszánozás és a korcsolyázás. A téli túrázás, sítúrázás lehetősége is adott, a hüttékben finom fogások várják a vendégeket. Az Aquacity Popradot a síbérlettel rendelkezők kedvezményesen látogathatják. Néhány napon belül, november 17-én nyílik az ikonokus, a tavalyi évben a jeruzsálemi Szent Sír-templomot mintázó Tátrai Jégbarlang, több helyen rendeznek karácsonyi vásárokat.

 

Vonzó akciókkal rukkolt elő a TMR

Tátralomnic, Csorba-tó, Ótátrafüreden összesen 24 kilométernyi sípályát lehet használni, az Alacsony-Tátrában lévő Jasna 50 kilométernyi sípályával rendelkezik – emelte ki prezentációjában Lukáš Brodanský, a Tatry Mountain Resorts értékesítési igazgatója. A magas fekvésnek köszönhetően minden központban sok hóra és jó minőségű pályákra lehet számítani, a színvonalas éttermi kínálat mellett. Előnyös, hogy mind a Magas-Tátra, mind a Jasná 4 órán belül elérhető Budapestről, az aquaparkok pedig egy órán belül megközelíthetők, a szlovákiai szállás elhelyezkedésétől függetlenül. Tudják a megoldást a körülöttünk tomboló inflációra is: a gopass-nak köszönhetően olcsóbbak az árak, minél előbb vásároljuk meg a síbérleteket, annál több a megtakarítás. Néhány napon belül megkezdődik a napijegyek és síbérletek előértékesítése a 2023/2024-es szezonra.

Megtudtuk: a több napos síbérlettel díjmentesen látogathatók az auqaparkok, a TMR Hotels szálláshelyein megszállók az aquaparkok szolgáltatásait minden nap igénybe vehetik. A szakember 3 eseményt, a januárban megrendezett sívilágkupát (World Cup Jasna 2024, január 20-21.), a jégfaragóversenyt és a Tátralomnicon megtartott lovaspóló versenyt is a résztvevők figyelmébe ajánlotta.

Lukáš Brodanský kiemelte: a magyar vendégeik száma 2019 és 2023 között 100%-kal emelkedett, kedveltek az egyhetes síüdülések. A kedvező euró-forint árfolyam az idei évben tovább növelheti a különböző nehézségű szlovák pályák népszerűségét.

A szezonnyitó rendezvény meghívottjai a budapesti Szlovák Intézetben

Fotó: turizmus.com

A Túrd ́a Havat versenyről Klausmann Viktor, a Magyar Síakadémia elnöke és Skáfár Balázs, a Budavár Tours ügyvezetője beszélt a résztvevőknek. Az amatőr síkupát január 25-28. között tartják Tátralomnicon. A rendezvénynek a Grand Hotel Bellevue**** ad otthont. A társásági síversenyre a szervezők 150-180 főt várnak.

Kis területen sok élmény az Alacsony-Tátrában

A szezont december 2-án megkezdő Alacsony-Tátra téli kínálatát Katarína Šarafínová mutatta be az esemény résztvevőinek. Óriási előnye az Alacsony-Tátrának, hogy kis területen rendkívül sok attrakció koncentrálódik – emelte ki. A síelés mellett lehetőség van freeride-ra és sífutásra is, de a sípályák közelében több gyógyfürdő is található. A szakember 5 érvet sorolt a Liptói látogatás mellett: közelség, jó minőségű sípályák 5 hónapon keresztül hóbiztos sípályákkal, jó ár-érték arány, a hegyek és a források attraktív együttese, széles szálláskínálat változatos gasztronómiai élményekkel.

Érdemes tudni, hogy a Chopok északi és déli része is síelhető. Akárcsak a Magas-Tátrában, a 15 percenként közlekedő síbusz itt is ingyenesen használható. A Liptó Régió Kártya többféle kedvezményt biztosít tulajdonosainak, 10-50 százalékos kedvezményt nyújt több mint 50 helyszínen.

 

Donovaly, a magyarok kedvence

Donovaly újdonságait Michal Krolák foglalta össze. Donovalyban, amely a legismertebb központ a magyar síelők körében, a szezon december 9-én indul. A síelők és a snowboardozók 19 különböző nehézségű pályán csúszhatnak, a sífutókat 25 kilométernyi pálya várja. A freestyle kedvelői a legendás Riders Parkot használhatják, itt található Közép-Európa legnagyobb gyerek Fun Parkja is.

Donovaly a legkedveltebb síközpont a magyarok körében

Fotó: Facebook / Park Snow Donovaly

Jó hír, hogy a jegyek ára nem változott és számos kedvezményt lehet igénybe venni, a napi jegyek 30 eurótól kezdődnek, a 300 napon át használható szezonbérletet 229 eurótól lehet megvásárolni, a napijegy a fiatalok részére 8 eurótól kezdődik. A szezonbérlet számos egyéb kedvezményt nyújt tulajdonosainak, ezekről is olvashatunk a parksnow.sk oldalon, ahol az idei újdonságokról és eseményekről is informálódhatunk.

A donovalysiberlet.hu oldalon elővételben rendkívül kedvezően vásárolhatók meg az itteni síbérletek – emelte ki Farkas Miklós, a Lupus Travel ügyvezetője.

Az esemény zárásaként Fehér Gyula szervező tartott előadást a február 10-én megrendezett a Magyar Sí Szövetség Kupáról. A versenyt 32. alkalommal rendezik meg és 11. alkalommal tartják Donovalyban.

A rendkívül tartalmas eseményt tombola és szlovák ízeket felvonultató állófogadás várta.