Tinédzser korba lépett Linz

Forrás: turizmus.com

 2019. július 15. 12:38

Nagyszabású szakmai összejövetellel, egy önálló kiállítás megnyitásával és nemzetközi workshoppal emlékeztek, s értékelték a kereken 10 éve megvalósult Európa Kulturális Fővárosa Projekt (EKF) tapasztalatait a felső-ausztriai Linzben.

Az elmúlt hétvégén zajlott kétnapos rendezvényen hazai turisztikai szakemberek is képviseltettek magukat, hogy első kézből meríthessenek a tapasztalatokból és közelebbről is megismerjék a „linzi turisztikai csoda” receptjét – tájékoztatta szerkesztőségünket Kovács Balázs, Ausztriában élő turisztikai szakértő.

Linz 2009-ben kapott EKF-címet

Fotó: GD Consulting

„Nem nosztalgiázni szeretnénk, hanem az elmúlt 10 év sikeréből tanulva a jövőbe tekinteni, hogy az együtt megkezdett utat tovább folytathassuk” – nyitotta meg a közel 400 fő részvételével zajló ünnepséget, Prof. Georg Steiner, a Linz Tourismus ügyvezetője. Az egy évtizeddel ezelőtt eredményesen felépített és lebonyolított EKF-projekt maradandó és pozitív változásokat indított el a korábbi iparváros életében. Mára Linz a „modern Ausztria cégére” lett, olyan pezsgő kulturális élettel rendelkező innovatív város, amelyre az öntudatra ébred saját polgárai is nagyon büszkék.

A linziek is örömmel azonosulnak a pozitív változásokat magába sűrítő imázzsal, amely a „Linz verändert” (a város változik/megváltoztat) szlogennel írható le leginkább.

„Az idén tinédzser korba lépett Linz, fiatalos lendülettel megy tovább változás útján, s kíváncsiságtól hajtva izgalommal keresi azokat a területeket, ahol megvalósíthatja önmagát” – fogalmazta meg a jövőképet a város turisztikai igazgatója.

Ahogy arról korábban beszámoltunk a 2009-ben az EKF-címet kapott Linz város turizmusa hatalmas léptékben fejlődik, s mára a kreatív városfejlesztés és jövőorientált turisztikai márka- és stratégiaképzés területén az egyik legtöbbet hivatkozott, és legtöbb szakmai követővel rendelkező jó példává vált.

A város 2014-ben elnyerte az „UNESCO City of Media Arts” címet is, amely az innovációban élenjáró, kreatív városok hálózatába való aktív bekapcsolódást tette lehetővé.

A UNWTO városi turizmusról megjelent 2018-as tanulmánya a professzionálisan szervezett, kreatív és fenntartható szemléletű turizmusfejlesztés- és márkaépítés legjobb gyakorlatának nevezte Linzet.

Az elmúlt év végén pedig az Európai Bizottság Smart Tourism City pályázata keretében a kulturális örökség és kreativitás kategóriában különdíjjal jutalmazta a várost, a hagyományok innovatív fejlesztése és turisztikai hasznosítása terén végzett úttörő munka elismeréseként.

A Linz Tourismus vezetője szerint az EKF-projekt maradandó és pozitív változatásokat indított el a korábbi iparváros életében

Fotó: GD Consulting

A 10 éve elindított kulturális- és turisztikai projektekből a mai napig számos velünk él, s egyben komoly turisztikai vonzerőnek is számítanak. Ilyen például a linzi belváros háztetői felett, atipikus helyszínen, évente változó tartalommal megvalósuló kortárs képzőművészeti kiállítás: a Sinnesrausch.

A jövő múzeumának is nevezett Arc Electronica Center, amely idén a mesterséges intelligencia témára koncentrál, s maga is katalizátora a városban lévő pozitív és innovatív változásoknak.

A 10 évvel ezelőtt 3,5 millió látogatót fogadott, 7700 EKF-rendezvénynek és akciónak emléket állító kiállítás, az ugyancsak az EKF-projekt keretében megvalósult SchlossMuseum déli szárnyában tekinthető meg szeptember végéig.

Az Európai Bizottság, az UNWTO és az UNESCO szakértői Linz turizmusának elsődleges sikerét a stabil szakembergárdában és intézményrendszerben látják, amely a turisztikai vállalkozások mellett aktív és rendszeresített kapcsolatot tart a tudományos, kulturális és politikai szféra szereplőivel.

Linz turizmusának elsődleges sikerét a stabil szakembergárdában és intézményrendszerben látják

Fotó: GD Consulting

A hosszú távú stratégia mentén a Linz Tourismus koordinátora is egyben a márkaépítésnek és a városi turizmus szervezésének, amely fókuszában a kultúra és a turizmus szinergikus kapcsolatának folyamatos és következetes építése áll – foglalja össze a kétnapos EKF konferencia tapasztalatait, illetve az eddigi rangos nemzetközi elismerések mögött meghúzódó indokokat Kovács Balázs, a Linz Tourismus megbízottja, aki GD Consulting cégén keresztül látja el Linz város bécsi és magyarországi képviseletét is.