Bárki csatlakozhat a Tisza-tavi Tündérvadászathoz

Forrás: turizmus.com

 2024. május 07. 11:37

A Tisza-tavi Ökocentrum és a Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft. adatgyűjtő akciót hirdet az év vadvirága, a fehér tündérrózsa Tisza-tavi előfordulásának feltérképezésére. Az akcióban részt vevő, önkéntes adatgyűjtők között értékes ajándékokat sorsolnak ki a szervezők.

2024-ben a nagyközönség a fehér tündérrózsát (Nymphaea alba) választotta az év vadvirágának. Ez a vízinövény nem csupán látványos küllemű, természetvédelmi szempontból is értékes, védett faj. Megőrzésében mindenki segítheti a szakemberek munkáját, ha megfigyelését bejelenti az önkéntes adatgyűjtő Vadonleső Programban. A fehér tündérrózsa egyik kiemelt hazai élőhelye a Tisza-tó, ahol olykor szinte szőnyegként borítják be a vízfelszínt levei és termetes, hófehér virágai, így méltán tekinthető a tó egyik ikonikus vízinövényének.

A május 14. és szeptember 30. között zajló akció végén a fotóval ellátott adatot beküldők között ajándékokat, többek között családi ökocentrum belépőjegyeket és Vadonleső ajándékcsomagokat sorsolnak ki a szervezők – tájékoztatott a Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft. A részvételi feltételek itt érhetők el.

A fehér tündérrózsa egyik kiemelt hazai élőhelye a Tisza-tó

Fotó: Takács András Attila

Korábban beszámoltunk róla, hogy az idei évtől tovább javulnak a kerékpáros turizmus feltételei a tónál, a tiszaderzsi, illetve a tiszanána-dinnyésháti kikötők között közlekednek ugyanis kerékpáros kishajók közlekednek.