Török világ(zene) Magyarországon: dzsesszt, musicalt és tangót is játszott az Allegra Ensemble

Forrás: turizmus.com

 2024. március 01. 16:23

Február 27-én a veszprémi ActiCity Tánc- és Mozgásművészeti Központban, február 29-én pedig Budapesten, a Hagyományok Házában találkozott a zenekedvelőkkel az Allegra Ensemble, a Török Köztársaság Állami Operaház és Balett Főigazgatóságának egyik legnépszerűbb együttese.

Az Allegra Ensemble 2005-ös megalakulása óta lenyűgöző előadásokat szervez hazájában és külföldön egyaránt, mindenhol nagy sikert aratva.

A zenekar nevének jelentése „vidám együttes". A hegedűn, brácsán, csellón, fuvolán, ütőhangszereken és zongorán játszó hivatásos zenészek és egyetemi hallgatók előadásukban kötetlenül ötvözik a különböző zenei stílusokat. A világzene, a musical, a fado, a klasszikus jazz, a tangó és a népzene motívumai egyaránt megszólalnak a klasszikus nyugati hangszereken.

Az együttes feldolgozásait Osman İşmen török karmester és zeneszerző jegyzi.

Az Allegra Ensemble 2005-ös megalakulása óta lenyűgöző előadásokat szervez hazájában és külföldön egyaránt

Fotó: turizmus.com

Az előadást a Kulturális és Idegenforgalmi Minisztérium szervezte a Török Köztársaság Budapesti Nagykövetségével együttműködésben.

2024-et a Magyarországgal való diplomáciai kapcsolatok felvételének 100. évfordulója alkalmából Török-Magyar Kulturális Évvé nyilvánították, ez eseményre több intézmény készül.

Szintén a „100 esemény a 100. évben" célkitűzéssel elindított kulturális évad keretein belül ad koncertet a zenei világ egyik fiatal és tehetséges alakja, Büşra Kayıkçı a Budapesti Magyar Hagyományok Házában március 5-én.