Így utazhatunk Törökországba, június 6-án indul az első charter

Forrás: turizmus.com

 2021. május 26. 13:00

Június 1-jéig fokozatos enyhítéseket vezetnek be Törökországban, ezzel pedig lassan visszatér az élet a normális kerékvágásba.

A Külügyminisztérium konzuli szolgáltatának honlapján szereplő tájékoztatás szerint: május 11-től Magyarország állampolgárai korlátozás (negatív teszt, kötelező karantén) nélkül léphetnek be Törökországba a két ország közötti megállapodás értelmében, amennyiben rendelkeznek a koronavírus elleni védettséget (beoltott, vagy fertőzésen átesett) igazoló védettségi igazolvánnyal, függetlenül az oltáshoz használt vakcina típusától.

A török szabályozás hasonlóan korlátozásmentes belépést tesz lehetővé a védettségi igazolvánnyal rendelkező személyekkel együtt utazó, oltással nem rendelkező 18 év alatti gyermekeknek is.

Ugyanakkor a regisztrációs kötelezettség a védettségi igazolvánnyal utazókra is érvényes. (2021. március 15-től a Törökországba belépni kívánó utasoknak formanyomtatványt kell kitölteniük a https://register.health.gov.tr oldalon keresztül.)

Az első magyarországi charterjárat június 6-án indul a török tengerpartra – közölte lapunkkal a Sun & Fun Holidays ügyvezetője, Tolga Deniz Sariyüce, akitől azt is megtudtuk, hogy Antalyán a turizmusban dolgozók 90%-át már beoltották koronavírus ellen.

A helyi szállodák szigorú fertőtlenítési protokollokat vezetettek be, amelyek betartását a hatóságok havonta ellenőriznek, így garantálják a turisták biztonságát.

 

Fokozatosan megszűnő korlátozások

Május 17-én megkezdődött a korlátozások fokozatos feloldása Törökországban. Június elsejéig a kijárási tilalom hétköznapokon 21 és hajnali 5 óra között, hétvégén pedig péntek 21 órától hétfő hajnali 5-ig tart. Azokra a 65 év feletti török állampolgárokra, akik megkapták a koronavírus elleni vakcina mindkét dózisát, nem vonatkozik a kijárási tilalom – derül ki a török Belügyminisztérium honlapjáról.

Azok a 65 év felettiek azonban, akik még nem oltatták be magukat, szigorúbb kijárási tilalomhoz kell, hogy tartsák magukat: csak hétközben, 10 és 14 óra között hagyhatják el otthonukat. A kijárási tilalom nem vonatkozik a 18 évnél fiatalabbakra.

Már lehet a török városok között utazni és a tömegközlekedési eszközök használata sincs korlátozva, azonban 50 százalékos kapacitással működnek.

Hétköznapokon reggel 7 és este 8 között, elvitelre és kiszállítással lehet ételt rendelni, este 8 és éjfél között illetve hétvégén pedig csak kiszállítással.

isztambul_123rf

A tömegközlekedés is újraindul, ugyan csak 50 százalékos kapacitással. A városok között ismét lehet utazni

Fotó: 123rf.com

A fokozatos enyhítés ideje alatt bizonyos munkahelyek továbbra sem nyithatnak ki. Ezek közé tartoznak a kaszinók, kocsmák, bárok, kávézók és vízipipabárok, mozik, internetkávézók, játéktermek, billiárdtermek,  uszodák, edzőtermek, törökfürdők, szaunák, masszázs központok, illetve vidámparkok.

A teázók továbbra is nyitva tarthatnak, azonban nem helyezhetnek ki asztalokat és székeket és kizárólag üzletembereket szolgálhatnak ki.

A plázák 10 és 20 óra között lehetnek nyitva hétköznap, hétvégén továbbra is zárva kell tartaniuk.

A szupermarketekben hétvégén és egész napos kijárási tilalom alatt nem árusíthatnak olyan árucikkeket, amelyek nem alapvető fontosságúak. Az online szupermarketek és kiszállítással rendelkező boltok minden nap 7 és éjfél között működhetnek. A piacok hétközben reggel 7 és este 7 között tarthatnak nyitva, hétvégén pedig nem nyithatnak ki.