Tourinform-kiválóságok: Munkácsy és a Wenckheimek nyomában Békéscsabán

Forrás: turizmus.com

 2023. augusztus 10. 14:50

A turizmus újraindításában jelentős szerepet játszó Tourinform-hálózat legfőbb értékei az irodákban dolgozó szakemberek. A Magyar Turisztikai Ügynökség teljesítményértékelő rendszerében legmagasabbra értékelt irodák bemutatásával sorozatunk az ő munkájukra, jó gyakorlataikra hívja fel a figyelmet.

Békéscsabán 2002 nyara óta segíti turisztikai információkkal a városba látogatókat Tourinform iroda. A 21 éves iroda 2021-ben teljeskörűen megújult, belsőépítészeti átalakítás, energetikai és gépészeti korszerűsítés történt.

Békéscsabán 2021-ben teljeskörűen megújult a Tourinform

Fotó: Tourinform Békéscsaba

Egyediségek, helyi értékek

Az iroda elérhető szolgáltatási köre újabb elemekkel egészült ki: pihenősarkot alakítottak ki, csomagmegőrző szekrény és mobiltöltő állomás létesült, a kerékpárkölcsönzési lehetőség pedig elektromos és mechanikus rollerek bérlésével egészült ki.

A kerékpárkölcsönzés az egyik legnépszerűbb szolgáltatás

Fotó: Tourinform Békéscsaba

Az ajándékbolt kínálata helyi és kézműves termékekkel gazdagodott.

Az utóbbi időszakban egyértelműen a kerékpáros útvonalak kerültek az érdeklődés középpontjába a vendégek körében.

Rengetegen érkeznek a kerékpárosbarát településre azzal a céllal, hogy az Év Kerékpárútja 2023 címet elnyert Wenckheim turista- és kerékpárutat kipróbálják.

Az iroda a keresletre reagálva a nyári időszakban rendszeresen szervezett és szervez a díjnyertes útvonalat bejáró vezetett túrákat. Azok számára, akik maguk szeretnék két kerékre pattanva felfedezni a környék látnivalóit, a térség többi kerékpáros túraútvonalát is bemutató kiadványt állítottak össze.

A térségről kerékpáros kiadványt is kínál az iroda

Fotó: Tourinform Békéscsaba

Az iroda két oszlopos tagja több mint 15 éve dolgozik együtt. Hosszú évek során megszerzett munkatapasztalatuk segíti őket abban, hogy az irodában folyamatosan biztosított legyen a vendégek minőségi tájékoztatása.

Békéscsaba belvárosa

Fotó: Tourinform Békéscsaba

Állandó szereplői a város idegenforgalmi életének, így számukra nincs megválaszolhatatlan kérdés Békéscsaba turizmusával kapcsolatban. Munkájukat a szezonban turizmus végzettségű pályakezdő fiatalok segítik

A barátságos kisváros megér egy kiadós sétát minden napszakban

Fotó: Tourinform Békéscsaba

Tourinform-arcélek

Kotroczó Henrietta irodavezető

Végzettségét tekintve turizmus szakértő, aki 21 éve áll az iroda élén. Lelkes lokálpatrióta, fáradhatatlanul azon dolgozik, hogy az utóbbi időszakban rengeteget fejlődött békési megyeszékhely szépségét minél többen felfedezzék. Több évtizedes munkakapcsolata van a helyi turisztikai szolgáltatókkal, velük együttműködve rendszeresen szervez a város turizmusát népszerűsítő programokat. Legújabb tevékenységként a Bringás Vándor „Békési kastélyok” kerékpáros vándortáborát szervezi és koordinálja.

A csapat tagjai: Szkaliczki Angelika (b) és Kotroczó Henrietta (j)

Fotó: Tourinform Békéscsaba

Szkaliczki Angelika, idegenforgalmi ügyintéző

15 éve erősíti a békéscsabai iroda csapatát. A front office tevékenység szíve-lelke, helyismerete, szakmai tudása, odaforduló, türelmes kedvessége rendre kivívja a vendégek elismerését.

 

A legnépszerűbb helyi attrakciók

Békéscsaba Munkácsy Mihály városa. Ezt erősíti a Munkácsy-negyed kialakítása is, melynek célja a festőgéniusz örökségének megőrzése és népszerűsítése. A kulturális negyed intézményei: Munkácsy Mihály Múzeum, Munkácsy Emlékház, Csabagyöngye Kulturális Központ, Napsugár Bábszínház és Békés Megyei Könyvtár.

Munkácsy Mihály Múzeum

Fotó: Tourinform Békéscsaba

A fejlesztési projekt során sétányokat alakítottak ki, hidak újultak meg és Munkácsyhoz kapcsolódó szobrokat helyeztek ki a belvárosban. A Munkácsy-negyed központja az elmúlt években megújult, 1914-ben épült Munkácsy Mihály Múzeum. Az Egy géniusz diadala című kiállítása a világhírű alkotóművész festményei mellett a személyes tárgyait is bemutatja.

Munkácsy Emlékház

Fotó: Tourinform Békéscsaba

A CsabaPark egy több mint 43 hektáros terület Békéscsaba határában. A híres gasztronómiai fesztivál, a Csabai Kolbászfesztivál helyszíne, továbbá a kolbászkészítés hagyományait ápoló és bemutató központ, emellett rekreációs célokat is szolgál, a helyiek kedvenc kirándulóhelye.

A CsabaPark egyebek mellett rekreációs célokat is szolgál

Fotó: Tourinform Békéscsaba

Kalandpark is várja az aktív kikapcsolódás szerelmeseit drótkötélpályával, mászótoronnyal és csúszdaparkkal.

A Békéscsabától 11 kilométerre található Szabadkígyóson 2022 tavaszától megújulva várja a látogatókat a Wenckheim-kastély.

A felújított épületben interaktív családtörténeti kiállítás nézhető meg, Vendégségben Wenckheiméknél címmel.

A kastélyt 1875-1879 között építették Ybl Miklós tervei alapján, ekkor alakították ki a csodálatos kastélyparkot is.

A szabadkígyósi Wenckheimm-kastélynak 365 ablaka, 52 szobája, 12 bejárata és 4 épületrésze van

Fotó: Tourinform Békéscsaba

Érdekesség, hogy az épületnek az év napjaival, heteivel, hónapjaival és évszakaival megegyező számban 365 ablaka, 52 szobája, 12 bejárata és 4 épületrésze van.

 

2023-ban kihagyhatatlan

A Békéscsabán és környékén kanyargó Wenckheim turista- és kerékpárút lett az Aktív Magyarország által kiírt Év Kerékpárútja verseny győztese 2023-ban.

Hazánk legjobb bringás útvonala a Wenckheim család építészeti örökségét köti össze.

A 32 kilométer hosszú élménykerékpárút a békési kastélyok mellett Békéscsaba belvárosában, a Munkácsy-negyeden is keresztülvezet, és az útvonal során páratlanul szép természeti értékek is megcsodálhatók.

A Wenckheim turista- és kerékpárút kihagyhatatlanul szép útvonalakat érint

Fotó: Tourinform Békéscsaba