Békési kastélyokat köt össze az Év Kerékpárútja

Forrás: turizmus.com

 2023. május 02. 14:26

A Wenckheim kerékpárút csodás építményeket sorakoztat fel, és lenyűgöző természeti környezetben halad álomba illő aszfaltúton – nem csoda, hogy ez a szakasz nyerte idén az Év Kerékpárútja szavazást.

Idén negyedik alkalommal hirdették meg az Év Kerékpárútja pályázatot, amelyet 2380 szavazattal nyert meg a Wenckheim kerékpárút.

A 11 döntősre összesen több mint 12 ezer szavazat érkezett a kerékpározás szerelmeseitől. A pályázatot A Közlekedési Kultúra Napja rendezvénysorozat alkalmából a a KTE Közlekedésbiztonsági Tagozata, az Aktív Magyarország, az Aktív- és Ökoturisztikai Fejlesztési Központ, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. és a Magyar Kerékpárosklub írta ki közösen. A cím ünnepélyes átadására május 11-én, a Közlekedési Kultúra Napján kerül sor.
Az Alföld egyik legromantikusabb szegletét mutatja be a tavaly elkészült Wenckheim kerékpárút, amelyet kastélyok, kastélyromok, tavak, parkok öveznek. A 32 km hosszú, Békéscsabáról induló túra első látnivalója a Gerlán található kastélyrom, melyet a pósteleki követ. Mindkét helyen szép kastélykert fogadja a látogatót, ami sokat hozzátesz a hely romantikájához. Az útvonal a mesés nevű Élővíz-csatorna mentén folytatódik. Visszaérve Békéscsabára déli irányba vezet a kerékpárút, ahol a természeté a főszerep. A halásztó csücskébe épített madárles sokat megmutat a tó életéből. A kirándulás koronájaként a teljes pompájában ragyogó Szabadkígyósi Wenckheim-kastély várja a kerékpárost, ahol szintén érdemes egy sétát tenni a kertben.

A tavaly elkészült Wenckheim kerékpárút lett idén az Év Kerékpárútja

Fotó: Aktív- és Ökoturisztikai Fejlesztési Központ

Az idei Év Kerékpárútja pályázatra 46 jelölés érkezett a beküldési időszak két hetében az ország minden részéről. Ezekből állította össze a szakmai zsűri azt a 11 döntőst, amelyekre a nagyközönség szavazhatott április 17-30. között.

Az Év Kerékpárútja díjat olyan útvonal kaphatja meg, amely izgalmas célpont a turisták számára, az út minősége remek, és biztonságosan lehet rajta közlekedni. A kampány célja, hogy a kerékpárosok új úti célokat kapjanak, és minél többen üljenek biciklire, éljenek egészséges életet, és fedezzék fel Magyarország tájait. Emellett a kampány felhívja a nagyközönség figyelmét, hogy az utak építése, fejlesztése és fenntartása is folyamatos munkát igényel. A Közlekedési Kultúra Napja és a kampány legfontosabb üzenete, hogy a kerékpárutak akkor nyújtanak felejthetetlen élményeket, ha azokon biztonságosan közlekedünk, a KRESZ szabályait betartva, és a közlekedés minden résztvevőjére figyelemmel vagyunk.

A szavazás az Aktív Magyarország Facebook-oldalán zajlott április 30. éjfélig. 2020-ban a Tatabánya és Tata közötti útszakasz lett a nyertes, 2021-ben a Poroszló és Tiszafüred közötti kerékpáros hidakon vezető vonal volt a közönség kedvence, tavaly pedig a Deseda-tavat megkerülő kerékpárút kapta a legtöbb szavazatot.

A végleges eredmény így alakult a 11 versenyző között:

  • Wenckheim kerékpárút (2380 szavazat)
  • Veszprém–Márkó (1558 szavazat)
  • Göd–Szob (1278 szavazat)
  • Barcs–Drávatamási (1226 szavazat)
  • Mezőkövesd–Bükkzsérc (1188 szavazat)
  • Bicske–Tarján (1068 szavazat)
  • Biatorbágy–Gyúró (909 szavazat)
  • Veszprém–Alsóörs (832 szavazat)
  • Budapest–Szentendre (759 szavazat)
  • Tapolca–Szigliget (729 szavazat)
  • Pilismarót–Dömörkapu (660 szavazat)

 

A díj ünnepélyes átadására az elmúlt évekhez hasonlóan május 11-én, a Közlekedési Kultúra Napján kerül sor. A Közlekedési Kultúra Napját a Közlekedéstudományi Egyesület 2015 óta szervezi meg – az Innovációs és Technológiai Minisztérium támogatásával – azzal a céllal, hogy ráirányítsa a figyelmet a biztonságos és kulturált közlekedésre. Ennek a kezdeményezésnek része az Év Kerékpárútja pályázat is.

Kapcsolódó cikkek

Így bringázik Magyarország

2022. október 19.