A Deseda-tó körül fut az Év Kerékpárútja

Forrás: turizmus.com

 2022. május 05. 14:35

Az idén harmadik alkalommal kiírt Év kerékpárútja pályázat 11 döntősére több mint 7000 szavazat érkezett. A nyertes, a Deseda-tó körül futó kerékpárút 1964 szavazattal szerezte meg az 2022 Év Kerékpárútja címet a Győr-Pannonhalma és a Barcs-Drávatamási közötti kerékpárutak előtt.

A Kaposvár melletti tó sokak kedvelt üdülő- és pihenőhelye. Nyáron strandként, hideg teleken korcsolyapályaként, szezonban horgásztóként élvezik a közelben lakók, kerékpárral viszont egész évben bejárható a víztározó környéke. A nyertes szakasz a város központjából indul, és 4 kilométerrel arrébb éri el a tavat. A vízparton további 15 km hosszan lehet tekerni, az utat pihenőhelyek tarkítják. A Deseda-kilátóból „Somogyország” dimbes-dombos tájait figyelhetjük meg. Egy kis északi kitérővel az arborétumot is meglátogathatjuk, ide egy bájos fahíd vezet át.

Kaposvár idén tényleg a biciklizés fővárosa lesz, hiszen vasárnap innen indul a Giro d’Italia kerékpárverseny harmadik szakasza.

A Deseda-tó körül 15 kilométer hosszan lehet kerekezni

Fotó: Aktív- és Ökoturisztikai Fejlesztési Központ

A Közlekedési Kultúra Napja rendezvénysorozat keretében a KTE Közlekedésbiztonsági Tagozata, az Aktív Magyarország, az Aktív- és Ökoturisztikai Fejlesztési Központ, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. és a Magyar Kerékpárosklub pályázatára március 11–25. között 59 pályázat érkezett. A szakmai zsűri ezekből válogatta ki a 11 legjobbat, melyekből a nagyközönség választotta ki Magyarország kedvenc bringaútját.

Olyan útvonal kaphatja meg az Év Kerékpárútja címet, amely izgalmas turisztikai célpont a bringásoknak, illetve minőségében és biztonsági szempontból is kiváló. A pályázat célja, hogy a kerékpárral közlekedők és túrázók megismerjék az ország legjobb desztinációit. Emellett a kampány felhívja a nagyközönség figyelmét, hogy az utak építése, fejlesztése és fenntartása is folyamatos munkát igényel.

A szavazás az Aktív Magyarország Facebook-oldalán zajlott május 4-én éjfélig; a legtöbb kedvelést begyűjtő fénykép nyerte meg az Év Kerékpárútja címet. 2020-ban a Tatabánya és Tata közötti útszakasz lett a nyertes, tavaly pedig a Poroszló és Tiszafüred közötti kerékpáros hidakon vezető vonal volt a közönség kedvence.