Továbbra is zárva marad a parajdi sóbánya

Forrás: MTI

 2022. szeptember 05. 15:40

Még legalább egy hónapig zárva marad a parajdi sóbánya egy szakértői vélemény késése miatt – közölte hétfőn a Székelyhon.ro portál a bányaigazgatóra hivatkozva.

A bányát, amely Székelyföld egyik legkeresettebb turistaattrakciója, július 23-án kellett bezárni, amikor a turisták számára megnyitott csarnokok felé vezető járat mennyezetén elkezdett beszivárogni a sótömb fölötti talajvíz, és paladarabok hullottak az útra.

Seprődi Zoltán bányaigazgató a portálnak elmondta: megszüntették a beszivárgást és a múlt hét közepén sikeres volt a bányajáratban kamionokkal és autóbuszokkal elvégzett terhelési teszt. A munkaügyi felügyelőség azonban egy szakértői véleménytől teszi függővé a nyitást, amelynek elvégzésére egyetlen bukaresti szakértő rendelkezik jogosultsággal, aki 40 napos határidővel vállalta azt – mondta az igazgató.

Székelyföld egyik legkeresettebb turistaattrakciója a parajdi sóbánya

Fotó: 123rf.com

A parajdi sóbánya 120 méterre a felszín alatt található látogatható csarnokaiba autóbuszok szállítják a látogatókat. A beszivárgás annak a járatnak a mennyezetén történt, amelyiken az autóbuszok közlekednek.

Korábban naponta 2500-3000 látogatójuk is volt, a látogatási szinten játszóterek, foglalkoztató és kikapcsolódási terek, ökumenikus kápolna és moziterem is található.