Bemutatták Esztergom jövő évi turisztikai stratégiáját

Forrás: turizmus.com

 2023. november 21. 17:58

Az Esztergomi Turisztikai Nonprofit Kft. konferenciát tartott a város és a térség szakmai közönségének a Grand Hotel Esztergomban november 20-án. A nap kiemelt témája Esztergom jövő évi turisztikai stratégiája, valamint a szlovák, cseh és lengyel küldőpiaci lehetőségek bemutatása volt.

Az eseményen Hernádi Ádám, Esztergom polgármestere köszöntötte a jelenlévőket. Beszédében kiemelte, hogy az Esztergomi Turisztikai Nonprofit Kft. vezetőjével tavaly új alapokra helyezték a város turisztikai jövőképét. „Úgy szerveztük újra a turizmust, hogy bevontuk a szakmai szereplőket is, ami által nem csak az ide érkezőknek, hanem a helyieknek is vonzóbbá tettük Magyarország első városát" – fogalmazott a polgármester. Kiemelte azt is, hogy az elmúlt négy évben sikerült olyan fejlesztéseket véghez vinni Esztergomban, amivel már évtizedek óta tartoztak a városnak.

Hernádi Ádám, Esztergom polgármestere

Fotó: Esztergomi Turisztikai Nonprofit Kft.

Első szakmai előadóként Sztojanovits Kristóf turisztikai és marketingszakértő tartott előadást a Magyar Turisztikai Szövetség Alapítvány – Innováció a turizmusban címmel. A szakember egy kerékpárversenyhez hasonlítva mutatta be az alapítvány működését és célját. „A versenyzők szorosan egymás mellett tekernek a bolyban. Aki elől megy, annak a legnehezebb a feladata, hiszen ő vágja mindenki előtt a szelet. Lehet szökni is, de az nagy energiát vesz igénybe, aki pedig kiesik a bolyból, annak lezárul a verseny" – ecsetelte Sztojanovits Kristóf, majd hozzáfűzte: nekik az a céljuk, hogy egy ilyen bolyt alkossanak, és segítsék azokat, akik benne vannak.

Sztojanovits Kristóf bemutatta a Magyar Turisztikai Szövetség Alapítvány tevékenységét

Fotó: [forrás]

„Az utazás nem arról szól, amit megnézünk, hanem arról, amit átélünk" – e gondolat mentén ismertette Szekér Zoltán, az Esztergomi Turisztikai Nonprofit Kft. ügyvezetője a 2024-re szóló kiemelt stratégiai célokat a helyi és a térségi turizmusban.

Hangsúlyozta, fontosnak tartja a turisták mobilitását, ami által szeretnék a Várhegy és a Széchenyi tér egyensúlyát megteremteni, hiszen jelenleg a látogatóknak csak a 15-20 százaléka jut el a bazilikától a belvárosig.A turisztikai ügyvezető a továbbiakban számadatokat hozott az elmúlt időszakról. Megjegyezte, hogy a január és szeptember közötti időszakban közel 200 ezer vendégéjszakát számoltak Esztergomban, a külföldi vendégéjszakák száma pedig 38 százalékkal növekedett a 2022-es év azonos időszakához képest. A statisztikából kiderült az is, hogy a külföldiek közül a legtöbben Szlovákiából, Csehországból és Németországból érkeztek Esztergomba.

Szekér Zoltán, a Esztergomi Turisztikai Nonprofit Kft. ügyvezetője

Fotó: Esztergomi Turisztikai Nonprofit Kft.

 

Szekér Zoltán a 2024-es célok között nevesítette a keresletnövelést, melyet az esztergomijegyek.hu online felülettel szeretnének fellendíteni, továbbá bővítik az értékesítési tevékenységüket, új turisztikai termékeket hoznak létre, hűségprogramot indítanak, újabb rendezvényeket hívnak életre, fejlesztik a küldőterületi kommunikációjukat, valamint új üzleti ágazatot – reklámügynöki tevékenységet – alakítanak ki.

Csapody Bence, a Kistücsök Food&Room szállodavezetője a konferencián arról beszélt, hogy a magyar vidéki vendéglátásban milyen szerepük van a helyi termelőknek és termékeknek. Ezzel kapcsolatban egy kutatást is készített a Budapesti Corvinus Egyetemmel közösen. Kiemelte, hogy a kutatás során a termelők és a vendéglátóhelyek közötti rövid ellátási láncokat vizsgálták, hiszen az utazási élmények során egyre nagyobb szerepet kap a gasztronómia. Ha pedig a látogatóknak pozitív emlékük van a megismert termékekkel kapcsolatban, akkor szívesebben látogatnak vissza.

Csapody Bence (Kistücsök Food&Room) a rövid ellátási láncokról tartott előadást

Fotó: Esztergomi Turisztikai Nonprofit Kft.

 

A kutatás során kiderült, hogy a vendéglátóhelyeknek a legtöbb feladatuk a munkaszervezéssel adódik. Továbbá fontos számukra, hogy helyi termelőktől szerezzék be az árukat, azonban az alapanyagellátás mennyiségi és minőségi ingadozása miatt többen már saját farmot is létesítenek a közelben, hogy zökkenőmentesen tudják ellátni a napi friss zöldség- és fűszerigényüket.

Utolsó előadóként Kócsi Krisztina, a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) Nemzetközi Kapcsolatok Igazgatóságának munkatársa a szlovák, cseh és lengyel turisztikai küldőterületben rejlő lehetőségeket mutatta be a közönségnek. Előadásban kifejtette, hogy Esztergomnak és a térségnek milyen kiemelkedő potenciálja van a V4-es piacokon. Ennek kiaknázása érdekében betekintést nyújtott azon fontos értékesítési eszközök használatába, amelyek alkalmazása révén a szolgáltatók és a térség még nagyobb láthatóságra tehetnek szert. Többek között olyan megoldásokba, melyek segítenek a szolgáltatóknak a nemzetközi vásárokon, értékesítési aktivitásokon és ami a legfontosabb, a küldőterületi online felületeken való sikeres megjelenésben.

Kócsi Krisztina (MTÜ) a szlovák, cseh és lengyel turisztikai küldőterület lehetőségeit mutatta be

Fotó: Esztergomi Turisztikai Nonprofit Kft.

Kócsi Krisztina kiemelte annak fontosságát, hogy országonként más-más médiafelületeken legyenek a célcsoportok megszólítva, hiszen míg Németországban a nyomtatott anyagok inkább a célravezetőbbek, addig például Ázsiában az online kommunikáció és a közösségi média a meghatározó. Hozzátette, hogy a B2B aktivitások során emellett fontos a study tourok rendezésében való részvétel is, hiszen az egyes országok turisztikai szakemberei, ha átélik az élményeket, akkor sokkal jobban tudják ajánlani a desztinációt a potenciális ügyfélkörükben.

Ebéd után workshoppal folytatódott a konferencia

Fotó: Esztergomi Turisztikai Nonprofit Kft.

A szakmai előadások után a résztvevők az új Esztergomi Piac ízeivel ismerkedhettek meg az ebéden, majd üzleti workshop keretében az Esztergomi Turisztikai Nonprofit Kft. kollégái három témakörben tartottak fórumot a szolgáltatóknak, valamint a turisztikai szakembereknek.